Vooremägi on kuulsusrikas koht. Siin oli Šmigunide põhiline treeningpaik. Vooremäelt on tulnud kolm eesti meistrit: Arujõed ja Otsused. Kaheksakümnendate lõpus hakkas Alar Arukuusk siia suusaradu rajama. Siis oli veel nõukogude aeg. Varsti aga vana staadion likvideeriti ja Vooremäe rajad oli varjusurmas ning seda ei finantseeritud. 1990-ndate alguses hakati asja uuesti ajama. Muuhulgas laiendati radasid. Praeguseks on rajad peaaegu täielikult ümber tehtud.

Kuidas kohtusid Vooremäe ja suusatamisega?

Ma olen Otepää poiss, seal sünnitakse suusad jalas. Olen algusest peale olnud kaasatud siinsete suusaradade rajamisse. Algusajal suusatasid siin mu oma lapsed ja ma pidin sellepärast neid radasid hooldama.

Millised on Vooremäe rajad?

Need on kõigile jõukohased, nii lastering kui ka suur ring. Suuski rada ei lõhu, kui üldse midagi juhtub, siis lähevad katki suusakepid. Vooremäe eelised on tuulevari, männimets, suured kõrguste vahed. Vooremäel on tõus, mis on isegi kümne meetri jagu pikem kui kuulus Tehvandi tõus Otepääl. Lisaks pole siin soist pehmet pinda. Korra kuus katsun ikka rajad ise läbi sõita, siis on tunda, mis seisus rajad on.

Sellise masinaga käib suusaradade hooldami-ne 4-5 tundi päevas. Foto: Rasmus Toompere

Mida on tarvis teada, et olla rajameister?

Pead natuke ikkagi suusatamist tundma, et radu rajada, teadma kuidas suusajälg mäest alla läheb. Kuhu on mõttekas panna suusajälge, kus pole, kus on oht kukkuda.

Kas radade hooldamine on olnud pigem hobi või töö?

Alguses hobi. Palgaliseks tööks on ta saanud alles 5-6 aasta eest.

Keda põhiliselt rajal näeb?

99% külastajaid on linnainimesed. Rahvast käib muidugi palju, eriti õhtuti. Kohalikud võiks kindlasti rohkem tulla. Eks varustus ole kallis ja kellel raha palju pole, peab valima, kas ostab omale söögi või suusavarustuse. Võiks olla olemas ka suusalaenutus, kuid see on suurem ettevõtmine, ehkki mitte võimatu plaan.

Millist sõidustiili suusatamisel eelistatakse?

Pühapäevasuusatajad eelistavad rohkem uisusammu, sportlased rohkem klassika-stiili.

Kaua Vooremäel aasta lõikes suusatada saab?

Oleneb talvest. Sõltub, millal lumi maha tuleb. Mõnikord isegi maikuuni välja. Kui juba sulaks läheb, siis enam korralikku rada teha ei saa, läheb jäiseks.

Kas Vooremäel ka võisteldakse?

Omal ajal oli palju võistlusi. Isegi Eesti meistrivõistlused. Küll nad ka tulevikus tulevad, kuid praegu on radadega veel palju tööd teha ja tarvis uus staadion rajada. Plaanis on teha ka uus slaalomimägi.

Sel talvel tervitas tervisesportlasi rajatud parkmets, milliseid uuendusi võiks oodata järgmisel talvel?

Vallavalitsuse eestvõttel on saadud toetusraha rajatraktori ostmiseks, mis tähendab tulevikus kiiremat ja kvaliteetsemat radade hooldust. Plaanis on ühendada Vooremägi ja Sillaotsa Kool üle Mõra jõe suusasillaga, et kooliõpilased saaks talveperioodil veelgi enam Vooremäest osa.

Mida teha Vooremäel lumevabal ajal?

Vooremäel on tegevust aastaringselt. Kes teeb kepikõndi, kes sõidab jalgrattaga, kes jookseb. Igal juhul on mõnus nautida männimetsa ja ilusat loodust.

Mida soovitada meie valla inimestele?

Tulge nautige neid võimalusi. Kas või jalutage sinna kevadel. Samas aga hoidke ja säilitage neid radu, nii palju kui saate.