Millistes tingimustes tehti tööd aastaid tagasi

Paratamatult tuleb meelde kuidas oli olukord päris alguses kui ma Vormsile tulin. Vanas velskripunktis asus ka hooldekodu oma asukatega. Hommikuti sai pandud küünlaga lõhnalamp koridori põlema, et pisutki peita kuivkäimlatest tulevat iseäralikku «parfüümi».

Kabinetis vett ei olnud. Vaatamata sellele et puudusid euronõuded, rääkimata tavalistest sanitaarnõuetest, sai abivajaja trauma korral seotud ja õmmeldud.

Kuna maja ümber jooksid lambad, siis ei olnud mingi ime kui koos jalanõudega, mis jalas, ka lambapabulaid sisse sai tassitud.

Vanas velskripunktis tundsid ikka tõeliselt et meditsiin ja madu sobivad kokku, sest suviti peesitas päikese käes akna all nastik. Ilmselt juba vana olija, sest suurust oli tal ikka omajagu. Kahjuks ei lasknud ta oma pikkust täpselt mõõta. Alguses kartsin ikka päris tõsiselt aga siis harjusime üksteisega.

Hommikul kui aknad lahti tegin siis esimese asjana otsisin pilguga, kuhu seekord naaber on ennast sättinud. Eksisteerisime sõbralikult ja üksteist ei seganud, nii nagu looduse keskel kombeks.

Olen vaatamata raskustele ja võib-olla just tänu sellele saanud palju kogemusi. Mul on vedanud, et vahepeal on olnud perearstiks Andri Meriloo, kellega oli hea koostöö ja kes teab, võib-olla jätkub see ka tulevikus. Hea, et on mida meenutada ning tulevikus lastelastele rääkida.

Uus plaan ja töökorraldus

Praeguses meeskonnas on loomulikult kõige suurem eestvedaja perearst Madis Tiik. Uutest ruumidest on perearstikeskuse perel hea meel ja patsientidel igati mugav arsti juurde tulla.

Oleme püüdnud uues kabinetis teha olemise võimalikult mugavaks ja koduseks. Suur pluss on see, et tänu kaldteedele saavad nüüd eakad inimesed, või kellel on liikumisega raskusi, vähema vaevaga kabineti uksest sisse.

Registreeri end vastuvõtule

Miks me rõhume sellele et ette registreeruda? Aga ikka sellepärast et tavaliselt on ikka nii et seal kus on sinna tuleb ka juurde. Nii ka arsti vastuvõtule tulles võib tabada üllatus, et teie ei olegi ainuke inimene, kes tahaks arstiga rahulikult oma muredest rääkida.

Oleme püüdnud panna patsiendid nii vastuvõtule kirja, et jääks aega inimese kuulamiseks, mis on vaata et kõige tähtsam. Tänu sellele saab paremini mõista, mis kõige tähtsam mure, millega kohe tegeleda ja millega pisut hiljem. Rääkisime kuulamisest. Tähtis on ka info. Hea et on säilinud vormsilaste vanad paberkaardid. Mõni isegi aastast 1960.

Vahepeal olid segased ajad ja osa haiguslugudest on erinevate perearstide juures. Sageli ongi nii et tuleb inimene vastuvõtule ja haigusloo asemel laiutab eelnevas perioodis üks suur «must auk».

Tihti juhtub, et inimesed ise ka päris täpselt ei mäleta, millist ravimit milline arst välja kirjutas või millal teatud haigusilmingud algasid. Siis hakkame aga otsast peale uurima. See kõik aga võtab aega. Seepärast oleks hea kui vahetatakse perearsti ainult siis kui see on hädavajalik.

Hetkel on olukord, kus meie vastuvõtul käivad nii dr Madis Tiigi nimistu inimesed, kui ka dr Andri Meriloo patsiendid. Teenindame kõiki abivajajaid. Paraku tekibki see segadus, millest eespool oli juba juttu.

Meie ei tea mis on varasemalt tehtud ja kuidas ravitud, kuhu saadetud jne. Kui konsulteerime teise nimistu inimesi, saadame vajadusel uuringutele või eriala arsti juurde siis sellel juhul jääb ka teiste nimistu perearstidel tühimik, miks ja kuhu on patsient saadetud.

Eelmisel aastal oli perearsti nimistutega suur segadus. Keda ja millisesse nimistusse siis ikkagi tõstetakse? Ja kas on õigus patsienti tõsta teise nimistusse kui tema eelistab käia juba tuttava perearsti juures? Räägime ka selle veelkord üle.

Kedagi ei saa niisama lihtsalt ja ilma avalduseta nimistusse panna. Selleks et vahetada perearsti peab inimene ise tulema ja avalduse kirjutama. Ja mitte ainult kirjutama vaid ka oma allkirjaga kinnitama. Ja alati võib küsida meie käest nõu kuidas see täpselt käib.

Kuhu liigub oma arengult peremeditsiin Vormsil?

Tegelikult on asi lihtne. Liigume ikka sinnapoole, et patsiente saaks paremini ja professionaalsemalt teenindada. Varsti võib perearstikeskuses teha erinevaid vereanalüüse.

Hetkel küll võimalik teha ainult veresuhkru analüüs testribaga. Samuti saab koha peal teha silmapõhja uuringuid, vaadata kõrva sisemust. Meil on peagi saabumas kaasaegne südameaparaat, et vaadata kas süda on korras. Seda kõike saab vajadusel fi lmida ja salvestada ning konsulteerida kas siis perearstiga kes asub eemal või erialaarstiga.

Sellised võimalused tagavad kiirema patsiendi teeninduse ja võimaldab varakult kindlaks teha kas ja millist ravi inimene vajab.

Plaanis on teha vormsilaste üldläbivaatus, mis kujutab endast seda, et teeme koha peal vererõhumõõtmised, analüüsid, mida teatud vanusegrupp või teatud haigustega inimesele oleks vajalik teha, et vajadusel ravi muuta või alustada. Ja miks mitte uurida ja teada saada et inimesel on tervis korras.

Meil on perearsti kättesaadavus parim

Kui võrrelda meditsiini kättesaadavust meie saarel või mandril, siis olgugi et saarel on meri ümber ja ilmastik teeb vingerpusse, siis ikkagi hetkel on arstiabi kättesaadavus meil parimatest parim. Tean et mandril peab sageli ikka vähemalt päeva kuni nädal ootama, et saada arsti juurde.

Veel tahaks rõhutada, et iga inimese tervis on inimese enda kätes. Iga inimene vastutab ise oma tervise eest. Tuleb õigeaegselt pöörduda arsti juurde.

Samuti tuleb tunda huvi oma tervise vastu ja esitada küsimusi kui midagi on selgusetu. Olen soovitanud, et vastuvõtule tulles kirjutada üles, mida tahad täpselt küsida.

MEELESPEA

• Perearstikeskuses saab konsulteerida terviseküsimustes pereõega 5 päeva nädalas 8 tundi päevas vastuvõtuaegadel.

• Perearsti vastuvõtule tulla soovijatel tuleb kindlasti eelnevalt registreeruda kas pereõe juures või meie telefonil 506 4795.

• Vormsi Perearstikeskuse meeskond: dr Madis Tiik - perearst dr Kaia Enni - vajadusel asendab perearsti Pereõed Ada Ojasaar ja Adda Voitk.