*
Creating Wishes - Marika ALVER (EST) ja Branka JOVANOVI
Ć (SLO)


Näituse idee tekkis meie vestluste ja arutelude sünergiast: avastasime, et meie loomingulises mõtlemises on palju sarnast ning et teineteist täiendades tekitavad meie läbipõimunud hääled ruumilise dialoogi. Näitus "Creating Wishes" keskendub soovidemaailma ja tegelikkuse seostele: tunnetades, kuidas unistused ja reaalsus teineteisest alatasa läbi kumavad, püüame, ühelt poolt tabada seda mitmekihilisust ning teisalt uurida peegeldusi, mis tekivad, kui proovime neid seoseid kirjeldada või kuidagimoodi tõlgendada.


Marika Alver: „Minu topeltsäritatud fotod on täiuslik kokkusattumus. Pannud täispildistatud värvifilmi kogemata teist korda kaamerasse, õnnestus mul ühte (kaadrisse) sulatada erinevad (mälu)paigad, situatsioonid ja hetked. See samaaegusus võlub mind tohutult! Tavaliselt visualiseerub midagi sellist unenägudes või unistustes hõljudes, kus kõige kujuteldavamad üleminekud ja muutused - ajas ja ruumis rändamine, läbi seinte minemine ja läbi akende hõljumine - on sujuvad ja imelihtsad.


Usun, et taoline samaaegsus toimub meiega igal hetkel - me lihtsalt ei teadvusta seda endale. Tajume selle peegeldust midagi soovides:
ma tahaksin olla praegu seal ja mitte siin
. Või siis kui millestki jutustades takerdume küsimusse: mis õigupoolest oli enne ja mis oli pärast?


Viimasel ajal on palju Andrei Tarkovski "Stalkerit" õhus (STALKERI festival ning Stalkeri monumendi performance'id Tallinnas). Selle valguses on omamoodi tähenduslik, et minu fotode üks kiht on säritatud viis aastat tagasi "Stalkeri" Tsoonis, selles pidevas muutumises olevas keskkonnas, mis reageerib tsoonisiseneja igale mõttele ja liigutusele..."


Branka Jovanović: "Video "to loop" valmis 2010. aastal. Filmisin seda ühes Sloveenia maakohas: looduses ja varemetes, sest tahtsin inspireerida sealseid noori, kes on ära lõigatud kõigest pealinnas toimuvast. Noored aitasid mind filmimise protsessis ning hiljem, pärast montaaži, sõitsin sinna tagasi, et neile tulemust näidata.


Minu video uurib mõtete tsüklilist ringliikumist. Usun, et maailm, kus me elame, korraga nii peegeldab meid ja meie mõtlemist kui ka tekitab meis (uusi) mõtteid. Oma ideedele mõeldes avastasin, et need on tegelikult mõtted, mis on mu peas ringelnud juba pikemat aega. Ma arvan, et kõik, mis me oleme leiutanud, on meie "programmiliste" mõtete peegeldus. Seepärast on peegliefektil minu videos väga suur roll: me elame soovidemaailma ja reaalsuse pidevas peegelduses.


Video visuaalne materjal on monteeritud kokku minu läbi viidud
performance
'itest ja kasvuhoone plastikseinale kirjutatud luulest. Samad luuleread on videole mitu korda peale loetud, nii et ka heli on mitmekihiline. Tekkinud kaja-efekt meenutab neid peas ringlevaid mõtteid, mis meid mõnikord pikemalt kummitama jäävad..."




*
Kohtumine loomadega - OVE KALDE fotonäitus

Need on lavastuslikud fotod, kus inimesed kehastavad loomi Lõuna-Eesti maastikes. Otsin oma modellides sisemist, peidetud looma. Enamus inimesi samastab end salaja mõne loomaga. Kui modell viskab riided ült ja liigub looduslikus maastikus, kahanevad loomade ja inimeste erinevused miinimumi. Eraldumine loomariigist on vaid näiline.


Esmaspäeval 26. septembril kell 18.00 näituse avamine:

* Videvikuvald 2 - Õnne Luha, Jaan Luik, Riho Sibul, Laila Talunik ja Hannes Varblane

Näituse ühisnimetajaks on vananemine - vaimne, füüsiline ja metafüüsiline. Seda vananemist käsitletatakse kolmemõõtmelisena skulptuuris, fotos, videos, muusikas, maalis ja tekstis. Vananemine on üks kõige hägusemaid territooriume nii ajas kui ruumis. Midagi ilusat selles pole, aga kas kunst peab ilus olema? Kunst on see, mis oleme meie, isegi vananedes.

Videvikuvald 2 on jätk Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis 2001. aastal toimunud näitusele Videvikuvald.


Kõik näitused jäävad avatuks 21.oktoobrini.

Galerii on avatud tööpäeviti kell 12:00 - 18:30 ning kultuurimajas Kannel toimuvate ürituste ajal.
Näituste külastamine on tasuta.