Kursuse eestvedaja, riistvara arenduse ja programmeerimise õppekava juhi Andres Eegi sõnul tutvustas kursus elektroonikakomponente ja seda, kuidas neist lahendusi koostada.

„Õpilased said proovida nii programmeerimist kui elektroonikalülituste koostamist ning harjutada tundides pakutud materjalile internetist täienduse otsimist,” selgitab Eek. „Alusteadmiste kõrval on just viimane kiiresti areneva tehnoloogiaga sammu pidamiseks olulise tähtsusega.”

Pärnu Koidula gümnaasiumi direktori Indrek Kaldo sõnul on elektroonikakursus olnud õpilastele lisamotivaator.

„Koostöö TalTechiga on väga innovatiivne ja jätkub kindlasti ka tulevikus,” kinnitab ta.

Kursuse lõpuks sai õpilastel valmis elektroonikaseade, mis esitleb elektroonika kasutust eri valdkondades.

„Seade põhineb programmeeritaval mikrokontrolleril, mis mõõdab andurite abil mitmeid parameetreid. Sisseehitatud akuga seadet laeb päikesepaneel. Mõõtetulemused kuvatakse numbriliselt ja emotikonina – rõõmus, neutraalne, kurb,” kirjeldab Andres Eek.

Koolilaste esimesed katsetused elektroonika vallas jõudsid ka reaalselt töötava tulemuseni.

Kursust juhendasid nii TalTechi õppejõud kui ka tudengid. Üheks juhendajaks oli Liis Karbus, Pärnu Koidula gümnaasiumi vilistlane ning riistvara arenduse ja programmeerimise õppekava tudeng. Karbuse sõnul oli tema jaoks kõige olulisem, et õpilased saaksid maigu kätte elektroonikast ja programmeerimisest, et nad saaksid aru, kas nad soovivad selle teemaga sügavamalt tutvuda ja tuleviku tööalaselt siduda.

Nii hoiab tudeng aega kokku, sest eriala vahetus on vähem tõenäoline ja aasta ei lähe kaotsi.

Valikkursuste pakkumine on Eegi sõnul osa ülikooli strateegilisest koostööst riigigümnaasiumitega.

„Pärnu Koidula gümnaasium on meie pikaajaline koostööpartner, just sealt tuleb igal aastal enim lõpetanuid TalTechi õppima. Loodan, et meie kursus tekitas noortes huvi riistvara ja elektroonika vastu,” märgib ta.

Kursuse viimases tunnis käisid õpilased külas Pärnus asuvas Scanfili elektroonikatehases.

„Meil on Eestis suur puudus elektroonikainseneridest, soovisime, et õpilased oleksid kursis ka sellega, millised ametid neid elektroonikatööstuses ootavad,” tõdeb Andres Eek. „Koostöös Eesti Elektroonikatööstuse Liiduga korraldasimegi selleks Scanfili külastuse.”

PÄRNU MAALEHT