Nagu kõikide väikelinnade ümber, toimetab ka Paide kandis – Kirnas, Väätsal, Mündis ja mujal – palju taimekasvatajaid. Kuni lõunani võib neid kohata Paide kesklinna turul. Hilisemaid ostjaid lubatakse lahkelt koju taimi valima tulla.

Teisipäeva hommikul oli Paide turul võimalik valida viie taimekasvataja lilletaimede vahel. Kõige esinduslikum valik oli osaühingul Suvelilled Väätsalt, kelle leti ees võis nautida riiulite kaupa lilleilu. Petuunia, begoonia, lobeelia, kuldkakar, võõrasemad, nelgid... Kui lilli väga hästi ei tunne, ei oskagi kõiki nimetada. Keskmine üheaastase lilletaime hind oli 2,50–3 eurot, kuid olenevalt taime seisust võis saada ka odavamalt.

Paar teist tegijat pakkusid ka soodsama hinnaga lilletaimi – näiteks suure sametpunase petuunia taime eest tuli välja käia vaid 1,50, tagetese eest piisas aga vaid ühest eurost ja 20 sendist.

Püsikud olid 50 sendi kuni euro võrra üheaastastest lilledest kallimad, hind kõikus 3,50 ja 4 euro vahel.

„Sel kevadel läksime võõrasemadega alt,” rääkis üks müüja. „Panime maha 3000 taime, ära osteti ainult 1500.”

Teine märk või trend oli see, et inimesed otsisid sel kevadel eriti just lõhnavaid lilli. „Nad käivad kõik ja nuusutavad siin,” kommenteeris teine müüja.

Peiulillest on abi ka kahjurite vastu.

Kes turule ei jõua, võib meeldivaid lilli otsida Paide Maksimarketi lillepoest, kus valik sageli uueneb ja hinnad on ka taskukohased.

Osal müüjatest oli lisaks lilledele pakkuda ka tarbetaimi, ja tundub, et nüüd on paras aeg neid osta. Kui suvelillede ostmise tipphetk on just praegu ja hinnad ka vastavalt kõrgemad, siis tomatitaime, mis kuu aja eest maksis pea kaks eurot, sai nüüd euro eest kätte. Sama käis paprikate, kurkide, suvi- ja tavakõrvitsate kohta.