„Tänu mudeli erakordsele kvaliteedile ning vanatehnika austajatele siin ja piiri taga on see masin siiani täis elujõudu. Pärast rohkem kui poolt sajandit varjusurma saadi enne Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva uunikumi rattad taas liikuma ja mootor popsuma. Sajandivanuse Lanzi kodu on Varbola Varaaidas ja see on praegu tõenäoliselt vanim töötav traktor Eestis.“

Pajusi masina- ja lõõtsapäevalt astus läbi ka maaeluminister Urmas Kruuse, kellele meeldis vanade traktorite juures eriti see, et nende pika elu jooksul tekkinud kriime ja mõlke pole püütud peita. „Need masinad on vastupidavad ja sitked, nagu eesti rahvaski,“ kiitis ta.

Eesti vanuselt teine, 1925. aastast pärit Bulldog.

Eelmisel aastal anti uus elu ka 1925. aastast pärit Bulldogile, mille kaksteist hobujõudu on nüüd Järvamaa Kutsehariduskeskuse auks ja uhkuseks.

Eero Kotli sõnul on enamik Eestis säilinud Lanzi raudruunasid siiski pärit 1930ndate lõpust, mil nende üheks müügiargumendiks oli võimalus kasutada kütusena soodsat kodumaisest põlevkivist toodetud toorõli. „Lanz Bulldogid on varustatud 3,6–10,3-liitrise töömahuga ühesilindrilise kahetaktilise hõõgpeasüütega madalsurve-diiselmootoriga,“ märkis ta.

Enne Teist maailmasõda loeti Eestis Lanze kokku pisut üle 100, Deeringu traktoreid umbes 400 ja toona kõige levinumaid – Fordsone – 1200 kanti, teab Kotli. „Traktorite jälgi ajades on ellu ärganud traktorite ja nende omanike elulood,“ rääkis ta.

Lanz Bulldogi variatsioonid olid tootmises 1921. aastast 1960. aastani.

Legendaarne masin / Bulldogist sai traktori sünonüüm

Heinrich Lanz alustas omanimelises firmas põllutöömasinate tootmist 1859. aastal Lõuna-Saksamaal Mannheimis.

Heinrich Lanz AG 1921. aastal välja toodud Lanz Bulldog osutus niivõrd edukaks, et saksa keeles sai Bulldog traktori sünonüümiks ning mitmel pool maailmas toodeti selle koopiaid.

1956. aastal ostis firmas enamusosaluse USA põllumajandusmasinate tootja Deere & Company. Bulldog oli tootmises veel 1960. aastani. Traditsioon nimetada traktorit Bulldogiks pole Saksamaal, eriti Baieris, kadunud aga tänini.