Seejärel võiks kontrollida, kas olemas on elementaarsed esmaabivahendid nagu plaastrid, sidemed, haava desinfitseerimise vahendid, valuvaigistid ja söetabletid. Lisaks kuluvad suvel ära mitmesugused geelid, putukahammustusi ja allergiat leevendavad tooted ning isegi külmetusravimid.

Põletusvastane geel

Kuigi põletusvastaseid geele on apteekides müügil mitmeid, soovitavad paljud arstid ja apteekrid just teepuuõli sisaldavaid tooteid. Põletusvastased geelid on kasutuses esmaabivahendina esimese, teise ja kolmanda astme põletuste korral (sinna alla kuulub ka päikesepõletus) ning need takistavad kahjustuste levikut sügavamatesse kudedesse, leevendavad valu, desinfitseerivad, niisutavad ja jahutavad nahka.

Need sobivad kasutamiseks kogu perele, ei ole toksilised ega ärrita nahka. Leebemate põletuste korral võib kasutada aaloed sisaldavaid geele, mida on võimalik apteegist soetada ka lennukiga reisimiseks sobiva pakendiga.

Külmageel traumade korral

Soojade ilmadega harrastatakse rohkem sporti ja ollakse füüsiliselt aktiivsemad, nii et siis tekib ka vigastusi rohkem. Külmageelid vähendavad turset venituste, rebestuste ja pehmete kudede vigastuste korral, lisaks sobivad kasutamiseks ka põletike ja lihaspingete lokaalse lisaravina.

Aastaringselt peaks külmkapis olema külmakott, mida saab vajadusel traumade puhul kasutada ja haiget saanud kohale peale panna. Meeles peab hoidma, et sügavkülmast võetud kotti ei tohi asetada otse nahapinnale, vaid selle peab eelnevalt kanga või käterätikuga katma.

Külmageeli eelis külmakoti ees on see, et õige efekti saamiseks ei pea olema külmkapp lähedal ja pisikese tuubi saab endaga näiteks vabaõhuüritusele kaasa võtta.

Allergiavastased ravimid

Kuigi allergia sümptomid võivad kimbutada igal aastaajal, siis suvel ollakse nendega siiski enim hädas. Apteegist saab osta allergiavastaseid tablette, kreeme, silmatilku ja ninaspreid.

Putukahammustustest tingitud allergianähte leevendavad nii välis- kui seespidised vahendid.

Tugeva allergia korral tuleks valik langetada koostöös perearstiga, aga igaks juhuks võiks kodus olla pakk allergiavastaseid tablette. Kellel on teada tugevad reaktsioonid mesilase ja herilase pistetele, saavad valu, turse, punetuse ja sügeluse leevendamiseks osta käsimüügist koju hüdrokortisooni tablette, mida tuleb tarvitada kuni kahe tunni jooksul pärast piste saamist. Need tabletid sobivad kasutamiseks nii lastele kui täiskasvanutele. Kõrvaltoimed ja täpne annustamisskeem tuleks apteekriga läbi arutada.

Putukahammustuste leevendajad

Iga aastaga üha „tigedamaks“ muutuvad sääsed ja parmud põhjustavad suve jooksul muret kõigile, kes vähegi loodusesse satuvad. Apteegist leiab laia valiku spetsiaalselt putukahammustustele mõeldud vahendeid, mis vähendavad nahaärritust.

Peamised toimeained nendes toodetes on teepuuõli, alumiiniumkloriid, allantoiin ja aaloe. Kasutamismugavusest lähtudes on võimalik leevendust saada geeli, kreemi või pliiatsi näol.

Kurgupastillid külmetuse korral

Üle tasuks vaadata ka kurguvalu ravimiseks mõeldud imemistablettide ja spreide kodused varud. Suvel piisab palaval päeval ühest pikast autosõidust, ja konditsioneerist tingitud häälekähedus või kurguvalu ongi kohal.

Imemistablettide valik on lai ja nende toimed erinevad. Nii leiab looduslikke niisutava toimega pastille, valu- ning põletikuvastaseid ravimeid, aga ka häälepaelte taastumist soodustavaid imemistablette.