Päevasel ajal päikese suurel kaasabil areneb rünksajupilvi, mis kord siia, kord sinna vihmahooge maha jätavad. Mõni pilv võib nii kõrgeks kasvada, et sinna tekib ka äike. Kahjuks pole võimalik öelda, kuhu täpselt ja mis kell sajuhoog satub. Öisel ajal pilvetekke protsess vaibub ja sajuhooge on vaid üksikuid.

Õhutemperatuurifoon püsib juuli alguse keskmisel tasemel. Selgem taevas laseb öisel ajal õhul sisemaal 9–10°ni jahtuda, pilvisema ilmaga ja ka rannikualadel jäävad termomeetrinäidud 15° lähedale ning pisut ülegi, päevasoe jääb vahemikku 18–23°, sajuhoogude korral langeb paar-kolm kraadi madalamale.

ILM AASTA TAGASI

7. juulil 2021 kõikus õhutemperatuur 32,0 (Kunda) ja 15,8 kraadi (Kunda) vahel. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Jõhvis 10,6 m/s. Vihma sadas Heltermaal 4,9 mm.

Uue nädala algul võib lõunakaarest uuesti soe meie maile pääseda ning päevasooja 25° ümbrusse kergitada, ööd jäävad 15° lähedale. Sajuhooge on esmaspäeval hõredamalt ja harvem, juhul kui tõusev õhurõhk suudab pilvede arenguks takistusi teha. Teisipäevane ilm sõltub läheneva „lõunatsükloni“ käitumisest. Kui selle serv Eesti kohale kaardub, saame rohket sadu ühes äikesega. Kolmapäevaks peaks tihedam pilvemass tagasi tõmbuma ja vihmahood vaibuma.