JUHTUNUD LUGU

HEIKI RAUDLA Viljandist

Otsustasin ühel hommikul lõpuks lähemalt tutvuda Viljandi Valuoja kuulsa joodikute pargiga. Istusin pingile ja nautisin värsket õhku. Varsti saabus üks veidi punase ninaga mees ja istus mu kõrvale. Ütlesin talle: „Kas sa raha tõid?“ Oleksite te näinud, kuidas ta püsti kargas ja jooksma pani.

PILKEID

ANDRUS TAMME naljakogust

· Endine ja ajutine Venemaa president Dmitri Medvedev lubas lõpetada Finlandia ja Absoluti vodka joomise, kui Soome ja Rootsi astuvad NATOsse.

· Moskvas pole loobutud plaanist vahetada Ukrainas võim välja. Nüüd on põhjuseks see, et praeguse võimuga on võimatu sõdida.

· Inimesed, kes veensid Saksamaad kümme aastat tagasi loobuma tuumaenergiast rohelise energia kasuks, saavad Venemaa Föderatsioonilt kõrged riiklikud autasud.

· Vanas Pärsias oli komme arutada olulisi riigiküsimusi kaks korda: üks kord purjus peaga, teine kord kainena. Kui ideed tundusid mõlemal juhul head, siis need viidi ka ellu. Tänapäeva Venemaal on menetlust lihtsustatud ja kainest arutelust loobutud.

· Majandusteadlased tegid kindlaks, et Euroopas kehtivad kõrged gaasi hinnad veel mõned aastad, aga inimesed ei pea selle pärast muretsema, kuna hiljem kaob gaas üldse ära.

· Kui teile öeldakse, et elate suures impeeriumis, ärge kiirustage rõõmustama: on väga tõenäoline, et olete ori.

LOOSUNG

ANDRES ÜLVISTE

Rohepööret ei tohi teha punase tule alt!

TÕRRE PÕHJAST

HEIKI RAUDLA Viljandist

Tanki äraviimises ollakse ühel meelel, tankisti osas mitte.

SAJANDITAGUNE NALI

SIRJE A. REI kogust

Teateid pealinnast

Ametnike hommikuste tööle hiljaks jäämiste vastu on mitmes ministeeriumis ja asutuses hakatud abinõusid tarvitusele võtma. Nii peavad mõnes ministeeriumis kõik ametnikud oma nime iga päev ühes tööle ilmumise kuupäeva üleskirjutamisega ka kellaaja ära märkima.

Põllutööministeeriumis olevat aga korraldus tehtud, et selsamal silmapilgul, kui tööaeg ametlikult peab algama, kõik uksed suletakse ja kedagi enam sisse ei lasta. Uksi hoitakse kinni seni, kuni on järele vaadatud, kes ametnikest kabinetist puudub.

Ametnik, kes on juba kolm korda hiljaks jäänud, vabastatakse neljandal hiljaks jäämisel kohe teenistusest poole kuu palka ette makstes.

Seega – ametnike hulga vähendamine pealinnas on ametlikult alanud.

MÕISTATUSI

IVO IVARI

· Peksab armuvalus peaga vastu puud, aga ei liputa.

· Ürgsus potis, koduhallis hallata.

· Üle ühe kepi keksija.

· Mõtteline osa ümber mõttelise osa.

· Universaalne kodune konaruste siluja nii ihule, hingele kui vaimule.

· Mumifitseerunud õllekõrvane.

· Täna su käivitab ja homme su hävitab.

· Suvel eputab karuses kuues, talvel liputab alastuses.

· Uhke müts, mida iialgi pähe ei panda.

· Pehme, turvaline ja universaalne utiliseerimisvahend.

· Väike laud suure laua rõõmuks ja täitjaks.

· Kaks suurt tabletti, mis momentaanselt tagavad täieliku rahu, vaikuse ning uue dimensiooni.

· Pisike poisike peos ja kokakunstis kaos.

· Mehel segab kusta ja naisel ligi lasta.

· Karbike pulbriga aastate künnitöö täiteks.

· Ühepajatoidu sünnitusmaja.

· Mõttelised väärtuslikud osad lambast ka kõige suuremale oinale.

· Hoiab, kannab ja toetab elu, aga seinale naelutatult.

Vastused (vales järjekorras): katmikala, kõrgushüppaja, toasõnajalg, süda, pampersid, vobla, peapael, tainarull, kohvikannusoojendaja, lõikelaud, lehis, rähn, soolatoos, kõrvaklapid, kõht, puudritoos, vildid, lilleriiul.

KIIKSE

ANDRES ÜLVISTE

Rullnokk

võttis nõuks

osta tõuks,

ta sõidusihiks

oli lõuks!

FÖLJETON

Vanaema vanadekodusse

Vanaema on vihane. Oma lapselapse peale. Tuleb vanaemale haruharva külla ja alati tekivad lahkarvamused.

Lapsega on see häda, et ei taha õhtul magama jääda. Laps saadeti nõustaja juurde, too tegi uneplaani. Kõik kellaaegade järgi. Aga laps ei tee plaanist väljagi. Hullab edasi. Tellitakse uus plaan, ikka hullab. Maksa nõustajale raha, aga tulemusi ei ole. Vanaema öelnud lapselapsele, et nõustaja on loll, laps ei hakkagi kunagi mingit plaani täitma. Lapsed on lapsed. Vanaema küsinud, kas ta veel mõnele nõustajale maksab. Lapselaps öelnud, et igal alal on nõustaja. Lapse hingamisest toidu valmistamiseni. Muidugi kõik maksab. Ja mitte vähe.

Siis vanaema vihastanud. Miks ta oma emalt või vanaemalt nõu ei küsi? Kõiki neid tarkusi on oma peres põlvest põlve edasi antud, kõigist on normaalsed inimesed tulnud. Lapselaps vastanud, et te olete elust maha jäänud, nüüdsed treeningprorammid viivad uue enesekindluse ja sisemise rahuni. Vanaema põrutanud vastu, et elu on meid õpetanud ja õpetab edasi. Rahu tuleb siis, kui käed on risti rinnal. Lapselaps vihastanud omakorda ja öelnud, et vanaemade koht on hooldekodus. Targutage seal omavahel.

Mis nõu mina vanaemale anda oskasin? Eks nüüd tahavad kõik olla ettevõtjad ja teenida. Kelle muu kui oma kaasteeliste pealt.

KIRJATSURA