Teadaolevalt õitsevad pojengid suve alguses ja ainult üks kord hooaja jooksul. Seekord üllatas aga pojeng 'Bartzella' oma õitsemisega oktoobris.

Nii hilja, nagu oktoobri esimesel nädalal, ei ole teadaolevat ükski itoh pojeng kunagi õitsenud.

Sordil on põnev saamislugu

Itoh pojengid on kunstlikult saadud kahe erineva pojengiliigi hübriidristand, mis saadi puispojengi ja rohtse pojengi risttolmendamisel. Paljud itoh pojengid on steriilsed ja neid paljundatakse ainult vegetatiivselt ehk juure jagamise teel. Ainult itoh pojengid suudavad erandlikult korduvõitseda suve lõpus või varasügisel.

Nimi „Bartzella“ pärineb aretaja R. F. Anderson kodulinna kirikupreestri nimest William Bartz. Andersoni abikaasa Sandra lisas nime lõppu ELLA, et see kõlaks kaunilt! Roger ja Sandra Anderson aretasid koos üle 500 pojengisorti, nendest üle 50 on jõudnud maailmaturule ja on tänapäeval ülipopulaarsed.

Nad töötasid oma puukoolis Callie's Beaux Jardins, Fort Atkinson väikelinnas USAs. Tänaseks on 'Bartzella' kõige nõutuim ja kuulsaim kollane pojeng maailmas.

Saaremaa Puukool on Eestis ainus pojengidele spetsialiseerunud taimeaed, mille lõikelillede istanduses kasvab üle 5000 pojengipõõsa. Seal on ka Põhja-Euroopa ainus ja suurim pojengide lõikelillede istandus.

Huvilistel on võimalik haruldast oktoobrikuist õit oma silmaga näha sel laupäeval.