Kadarbiku kaubamärgiga mahlad ja hapukapsas tulevad Eesti ühest kaasaegsemast köögivilja töötlemise ja väärindamise ettevõttest, mida juhib Veiko Pak, kes toodab köögiviljamahlu oma talu saadustest.
Raskustele vaatamata on pereettevõttena alustanud Kadarbiku talu aastakümnete jooksul tõusnud suurimaks porgandikasvatajaks ja köögiviljamahlade, hapukapsa tootjaks. Kadarbiku Köögivilja OÜ juhataja Veiko Paki initsiatiivil hakkas see talupere esimesena ka omakasvatatud köögiviljadest mahla pressima ja rahvale müüma.
Veiko Pak toob esile, kui tema naaber AS Sagro oma köögiviljakasvatusega lõpetas, ei jätkanud neil põldudel ja tsehhides keegi kohalikest, üksnes impordi osakaal üha suurenes.
„Sagrost ei ole enam mitte mingit jälge, keegi ei täitnud seda nišši. Eesti saatus ongi selline, sest meie turg on väike ja importkaup aina voolab sisse,“ ütleb Veiko Pak.
Alustasid kapsaste ja tomatitega
„Algul kasvatasime siin talus kõike – olid kurgid, tomatid, kapsad ja pidasime sigu,“ meenutab Veiko Pak. Pakide köögiviljadünastia rajaja on isa Ants Pak.
Olen rahul, et olen osalenud sellise Kadarbiku pereettevõtte loomises, mis on eestlasi toitnud köögiviljaga pea 30 aastat.
Soome põllumajanduskoolis ja Tallinna Tehnikaülikoolis õppinud vanem vend Veiko Pak meenutas, kuidas suvistel vaheaegadel käisid nad perega Leningradi turul kapsaid müümas. 2003. aastal hakkas pere omandatud Ääsmäe laokompleksi oma tootmishooneks ümber ehitama. 2004. aastast sai Veikost OÜ Kadarbiku Köögivili juhataja, vastutusalaks köögivilja töötlemine, vend Ville juhib avamaa köögiviljakasvatust.
Porgand kasvas tänavu 104 ha-l, kapsas 47 ha-l, viljavahelduseks oli pandud kasvama ka teravili. Põldudel toimetatakse kaasaegse tehnoloogiaga, porgandeid võetakse kombainiga, aga kapsakoristus ongi suuresti käsitsitöö, mida tehakse ka ukrainlaste abiga.
Uudsed lahendused köögiviljanduses
„Olime esimesed, kes tõid 2006. aastal turule smuutid, nimi „smuuti“ on ka meie välja mõeldud,“ meenutab Veiko Pak. Esimesed olid Pakid ka köögiviljamahlade töötlejana, kui hakkasid oma porgandeid toormahlaks pressima. Ääsmäele on rajatud kaasaegne tootmiskeskus, ettevõte majandab keskkonnasäästlikult ja kasutab kõrgtehnoloogiat. Köögivilja töötlemisest üle jäävaid jäätmeid kasutatakse biogaasi tootmisel.
Enamik Kadarbiku köögviljast töödeldakse ümber, väike osa talu porgandeid, kapsaid, lillkapsast jõuab otsemüüki.
Tootmishoone tsehhis pressitakse mahlaks porgandid, tehakse ka peedi-kapsa- ja segumahlu, hapendatud kapsast, aurutatakse peeti ja valmistatakse köögiviljasalateid.
Tänavu pälvis Kadarbiku ahjusegu Toiduliidult Eesti parima köögiviljatoote tiitli.
„Kõik meie köögiviljajäägid lähevad biomassiks, neid kasutatakse biokütteks,“ selgitab peremehe tütar Lisli Pak, kes on välismaal majandust õppinud ja töötab nüüd pereettevõtte tootmistsehhis projektijuhina. Poeg Ranner on müügijuht ja abikaasa Anneli tootearendusjuht.