Seda tüüpi on näiteks kõik rasva- ning rasva- ja seemnesegu pallid. Meie tingimustes tuleks soetada sobivat seemnesegu lindudele ja searasva, segada need kokku ning moodustada neist pallikesi või muid kujundeid. Samal moel võib seemne-rasvaseguga katta männikäbide soomuseid või ka näiteks kasutada kookospähkli koort, mille sisse saab rasvasegu panna.

Traadile kinnitatud maapähklitest pärg on nagu jõulukaunistus.

Selliste rasvapallide nõrkuseks võib olla asjaolu, et ajapikku lagunevad need koost kas ilmastiku või ka paljude sööjate tegevuse tõttu. Seetõttu oleks hea rasvapallidele teha ümbris või asetada need võrgust karkassile.

Õunatükid kastetakse sularasva sisse ning seejärel seemnesegusse.

Ühe töökindla ja igati mahuka linnutoidumaja tegemise näitas ette Eesti Arhitektuurimuuseumi õpetaja Iris Jurma-Kangur. See toidumaja koosneb rullikeeratud peenest traatvõrgust, mille üla- ja alaosas on vineerplaat. Traatvõrgule saab määrida rasva-seemnesegu, traatvõrgust silindrisse aga kallata seemneid, mis siis vastavalt sellele, kuidas traatvõrgult rasvasegu ära süüakse, välja hakkavad pudenema.

Analoogseid plastist tehtud linnutoidumaju saab osta ka poest, kuid siis jääb ju ära meisterdamise mõnu!

Käik ehituspoodi

Söögimaja meisterdamiseks vajalikud asjad.

Linnutoidumaja valmistamiseks läheb vaja peenemat sorti metallvõrku, mida kasutatakse näiteks viljapuude kaitsmiseks näriliste eest. Samuti kaht vineerplaati mõõtmetega ca 30×30 cm, veidi peent traati, tugevamat nööri, peent liistu ja puiduliimi. Kui neid materjale kodus ei leidu, saab osta ehituspoest. Samuti on seal müügil ka seemnesegusid, mis korraga kaasa haarata tasub.

Lisaks materjalidele vajate veel akutrelli ning traadi lõikamiseks ja painutamiseks sobilikke tange.

Kõigepealt lõigake kaks võrdse suurusega ruudukujulist vineeritükki alla ja peale. Seejärel lõigake välja traatvõrgust 20 cm kõrge ja ca 40 cm lai tükk. Painutage võrk silindrikujuliseks, jättes paar sentimeetrit äärt ülekatteks.

Traatvõrgust silindri kinnitamiseks pöörake traadiotsad kokku.

Nüüd painutage traatide otsad ära ja kinnitage teise ääre külge nagu haakidega. Seejärel lõigake kinnituseks veel 3–4 traadijuppi, millega kinnitage serv alt, ülevalt ja keskelt.

Traadist kinnitused

Käänake maha ka otstes turritavad traadiotsad.

Nüüd joonistage alumisele vineeriplaaadile võrgu kontuur ja puurige umbes 3 cm vahedega augud. Nende kaudu ühendage traadi abil alus võrgust silindri külge. Traatvõrku võib proovida aluse külge ühendada ka muul moel, näiteks klambrilööjaga. Peaasi et ei jääks teravaid otsi, mis linde vigastada võiks.

Aluspõhja kinnitamine

Nüüd on aeg liimida alumise plaadi servadesse peened liistud. Need on vajalikud selleks, et alusele sattunud seemned liiga lihtsalt maha ei pudeneks.

Seejärel võtke ülemine plaat, joonistage samuti silindri kontuur ja tehke sellesse kolm auku. Kaks tagumisele poolele, kuhu tulevad traadist kinnitused, et kaas hakkaks kinni-lahti käima ja üks auk esimesele poolele, kuhu tuleb kinnituseks vajalik puupöör.

Nüüd võtke kaks traadijuppi ja keerutage nendest kaane kinnitamiseks „hinged“. Pikkus peaks olema selline, mis laseks kaant vabalt liikuda, kuid hoiaks seda piisavalt tihedalt kinni. Seejärel lõigake ümarast liistust sobiva pikkusega tükk ja kinnitage see traaditüki abil traatsilindri külge. Nüüd lõigake jupp nööri ja moodustage sellest aas, mis oleks paraja pikkusega, et pööra alt läbi mahtuda. Nööri mõlemad otsad tõmmake plaadi peale ja siduge sõlme.

Puidust pöör ülemise plaadi kinnitamiseks.

Searasv ja seemned

Kui plaadid kinnitatud, on aeg teha valmis seemne-rasvasegu. Vana head searasva ei pruugi esimeses ettejuhtuvas toidupoes ollagi, seetõttu varuge aega selle leidmiseks.

Rasva ja seemnete segamine.

Antud mõõtmetes söögimajale kulub vähemalt 2–3 pakki rasva. Seemnesegu valage juurde niipalju, et tekiks tugev mass. Seda saab lamedama lusika või väiksema pahtlilabida abil edukalt võrgule määrida. Ja kohe paksu kihina – seda kauem söödav kiht vastu peab.

Traatvõrgu katmine rasvaseguga.

Nüüd valage silinder veel seemnesegu täis, siis pole niipea toidunappust karta.

Seemnesegu mahub silindrisse päris palju.

Hüva nõu lindude toitmisel

  • Toidule peaksid linnud ligi saama mitmelt poolt. Nii pääseb korraga toituma rohkem linde.

  • Toidumaja peaks olema katuse või kaanega. Seda selleks, et vihmavesi või lumi seemnetele ligi ei pääseks ja need riknema ei läheks. Puidust majakestel peaks olema nurkades vee äravoolu võimaldavad vahed.

  • Toidumaja võib olla mitmesugusest materjalist. Selle võib meisterdada näiteks puidust, mahlapakist või plastpudelist. Erinevaid toidumaju müüakse ka poodides. Pekitüki võib aga niisama traadi või nööriga üles riputada.

  • Rasvapalle on kõige targem riputada üles spetsiaalse traadist rasvapallihoidjaga. Nii väldite olukorda, kus suuremad ja nutikamad linnud nagu harakad, hakid või varesed rasvapallist paari tunniga jagu saavad.

  • Toidumaja võiks olla avatud kohas. Nii on lindudel võimalik varakult vaenlast märgata ja mitmes suunas põgeneda. Hästi ei sobi varjualused ega mitmest küljest kinnised kohad. Toitumiskoha läheduses võiks olla põõsaid, kuhu linnud ohu korral saaksid varju minna või oma toidukorda oodata.

  • Toidumaja juurde saaki jahtima tulnud röövlindu ei pea tõrjuma. Vahel satub toidumaja juurde ka raudkull, hallõgija või muu röövlind, kelle söögiks on väiksemad värvulised. Ka nemad püüavad talve üle elada.

  • Toidumajale peaks saama kergesti ligi. Toitu tuleb lisada üsna sageli ja kõrgele puu otsa või majast kaugele võib olla tülikas minna.

  • Toidumaja tuleks paigutada nii, et kassid või koerad sellele lihtsasti ligi ei pääse. Puu või posti otsa ronimise takistamiseks võib kasutada ka allapoole avanevat metallist kraed.

  • Lindude toidumaja vajab ka puhastamist. Väljaheidetega segunedes või vihmaga märjaks saades võib toit rikneda ja levivad ka haigused.

Allikas: Eesti Ornitoloogiaühing