Kõik valijad paraku oma valikut polegi teha saanud, sest dokumendid on õigel ajal uuendamata.

Valimiskomisjoni esimees Malle Einama märkis, et neid juhuseid on tänavu üllatavalt palju. ID-kaardi asemel võib küll esitada passi, juhiloa või pensionitunnistuse, kuid viimase puhul sobib vaid vanem dokumenditüüp, kus on nimi, pilt ja allkiri.

Valimiskomisjon on omalt poolt andnud paljudele inimestele ka märku sellest, et nende dokumendi kehtivusaeg on peagi läbi saamas. Päris sageli tuleb see inimestele üllatusena.

„Mõnigi on kehtetu ID-kaardiga koju läinud ja järgmisel päeval passiga tagasi jaoskonda tulnud,“ sõnas Malle Einama.

Rapla valimisjaoskond nr. 1

Valimiste päev on küll reeglina kõige aktiivsem kõigis jaoskondades, kuid Raplas oli liiklus väga tihe, isiklikult tahtsid paberi kasti panna nii nooremad kui vanemad valijad. Tempel aina paukus.

„Tüdrukud, me jääme ööseks siia,“ muigas komisjoni esimees rõõmsameelselt. „Neid hääli me siin ikka saame lugeda!“

Kella 13ks oli ainuüksi pühapäeval jaoskonnas käinud ligi 400 inimest ja inimesi aina tuli ja tuli.

Tehniliste uuenduste kohta ütles Malle Einama, et komisjoni elu on need teinud palju lihtsamaks, kuigi valijad ootavad ikka vanal harjunud kombel, et neid hakataks tähestiku alusel nimekirjast otsima. Uus asi on seegi, et pühapäeval ei pea enam minema elukohajärgsesse jaoskonda, hääletada saab oma ringkonna mistahes jaoskonnas. Einama sõnul on aga osadel inimestel jäänud ekslik mulje, et viimasel päeval võib minna ka oma ringkonnast välja, kuid nii see ei ole ning nõnda on tulnud mitmele hääletada soovijale ära öelda.

„Rahulikult-rahulikult, pange esmalt dokument ära,“ sõnas valimiskomisjoni liige vanahärrale, kes rabistades rahakotiga vehkis. Inimesed kipuvad nii hoogu minema, et vaat, et panevad ID-kaardi kasti ja valimiskaardi rahakotti. Või unustavad dokumendi jaoskonda hääletusnurgakesse.

Kuigi kampaaniat võib teha piiramatult, siis paistis enamikes kohtades olevat erakondade jaks pühapäevaks raugenud. „Küllap pakutakse head-paremat linnades,“ kahtlustati maal. Linnades arvati, et küllap pakutakse seda head veel suuremates linnades.

Ainult Märjamaal oli väljas entusiastlik EKRE kandidaat Ruudolf Jeeser ema tehtud kiluleibade, piruka ja kohviga. Enamikes kohtades teadsid komisjonide liikmed öelda, et viimased helkurid ja pastakad olevat suuremas osas reedel ära jagatud. Ainult vapramad olid väljas laupäevase kehva ilmaga, kuid siis oli ka valijaid vähem. Oli kuuldud ka kurtmist, et „pastakad hakkavad kätte jääma“.

Harju- ja Raplamaa (va Tallinn) on üks suur valimisringkond, mis annab kokku kõige enam riigikogu kohti.

Rapla valimisjaoskond nr. 1