Alates aprillist on tsütomegaloviiruse korral kättesaadav uus innovaatiline ravi maribaviiriga, mida võivad vajada ca 6 patsienti aastas. „Tegemist on viirusevastase raviga, mille eesmärgiks on veres ringleva viiruse hulga kontrolli alla saamine, et ennetada haiguse kujunemist ning seeläbi siirdamisjärgseid tüsistusi,“ selgitas Danilov.

Südamepuudulikkuse ravivõimaluste parandamiseks lisandus soodusravimite loetellu uus toimeaine veritsiguaat ning laienesid empagliflosiini kasutamisvõimalused, mis on abiks tuhandetele patsientidele.

Südamepuudulikkuse ravivõimaluste parandamiseks lisandus soodusravimite loetellu uus toimeaine veritsiguaat ning laienesid empagliflosiini kasutamisvõimalused, mis on abiks tuhandetele patsientidele.

Uus ravivõimalus sai kättesaadavaks ka naistele, kellel on healoomuline emaka lihaskoe kasvaja. Ravimi eesmärk on vähendada emakaverejookse.

Aprillist tõstis tervisekassa tervishoiuteenuse loetelust soodusravimite loetellu laialdaselt kasutuses olevad toimeained. „Muudatuse tulemusel on mitmed ravimid nüüd apteegist kättesaadavad reumatoidartriidi, psoriaatrilise artropaatia, anküloseeriva spondüliidi, juveniilse idiopaatilise artriidi, atoopilise dermatiidi, haavandilise koliidi ja Crohni tõvega patsientidele,“ ütles Danilov. Tänu sellele muudatusele väheneb haiglate koormus, sest patsiendid saavad ravimid välja osta apteegist ja neid kodus ise manustada.

Alates juulist lisandub mikroskoopilise koliidiga patsientidele uus ravivõimalus budesoniidiga, mida võivad vajada mitusada inimest aastas. Ravimi kasutamisega paraneb patsientide elukvaliteet ja vähenevad ägedad haigusnähud.

Paremad võimalused vähiravis

Aprillis lisandus tervisekassa tervishoiuteenuste loetellu neeruvähiga patsientidele uus ravimkombinatsioon nivolumab koos ipilimumabiga, mida vajab ligi sadakond patsienti aastas.

„Ravi on rahastatud keskmise ja halva riskitasemega kaugele arenenud neerukasvajaga patsientidele. Kliinilise uuringu andmetel pikendab kombinatsioonravi võrreldes alternatiivse ravivõimalusega patsientide elu keskmiselt 20 kuud,“ ütles tervisekassa ravimite hüvitamise ekspert Marta Danilov.

Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloog-vanemarst Kersti Oselin kinnitab, et uus kombineeritud ravi kahe immuunravimiga on kliinilistes uuringutes andnud oluliselt parema ravivastuse, pikendades elulemust ja aitades haigust paremini kontrolli all hoida. „Immuunravi lisandumine esmasesse ravivalikusse parandab neeruvähiga patsientide jaoks oluliselt tõenäosust, et raviga haigus taandub ja haigusest tingitud kaebused leevenevad,“ tõdes dr Oselin.

Ägeda müeloidleukeemia korral on alates aprillist võimalik patsientidel saada venetoklaksi kombinatsioonravi, mis pikendab uuringu andmetel elulemust 5,1 kuu võrra. See muudatus mõjutab 15–17 patsienti aastas.

Aprillis laienesid kopsuvähi patsientidele toimeainet osimertiniib sisaldava soodusravimi hüvitamistingimused. Ravim on nüüd kättesaadav veelgi varasemas staadiumis, et aidata inimestel terveks saada. Igal aastal lisandub ravile ca 12 patsienti.

Alates juulist on teatud kopsuvähi alatüübi korral võimalik patsientidel ravi saada ka lorlatiniibiga. Soodusravimit võib vajada esimese ravirea ebaõnnestumisel ca 5 patsienti aastas.