Jakaranda puude varajane õitsemine Mehhikos on tekitanud elava arutelu kliimamuutuste üle. Teadlased on mures, kuna sel aastal hakkas kuulus taim õitsema kesktalvel, mitte märtsis, nagu tavaliselt.

Reuters kirjutab, et Mehhiko pealinna Mexico tänavad muutuvad igal kevadel lillaks, kui tuhanded jakarandad õitsele puhkevad. Nende värvid ei tõmba mitte ainult elanike ja turistide pilke, vaid ahvatlevad ka linde, mesilasi ja liblikaid, kes neis toitu ja peavarju leiavad.

Kuid sel aastal on midagi muutunud. Mõned jakarandad hakkasid õitsema jaanuari alguses, kuigi tavaliselt ärkavad nad kevadel. Varajane õitsemine ajab teadlasi ja Mehhiko enda elanikke ärevile, kus puudest on saanud linnatänavate ikooniline osa. Teadlased on juba hakanud uurima, kui laialt levinud on varajase õitsemise nähtus, ja jõudnud järeldusele, et selles on süüdi kliimamuutused. Bioloogide sõnul lõppes talv Mehhiko pealinnas temperatuuritõusu tõttu tänavu jaanuari keskel, mitte aga märtsi lõpus, nagu tavaliselt.

Jakarandad on troopilises Ameerikas kasvav taimeperekond bignoonialiste sugukonnast. Need kasvavad ilupuuna, aga mõnda liiki kultiveeritakse ka tarbepuidu saamiseks