Teadlased leidsid Argentiinast Patagooniast väljasurnud rebase luud ja leidsid tõendeid selle kohta, et loomal oli inimestega tugev side. 1500-aastaste jäänuste analüüs viitab sellele, et Dusicyon avus ehk Falklandi saarte hunt oli küttide-korilaste hulgas hinnatud kaaslane, kirjutab Sky News.

Luud kuuluvad ühele isendile ja samast paigast leiti ka 21 inimese säilmed. Lõikejälgede puudumine luudel viitab sellele, et rebane oli koduloom, mitte toiduks kütitud loom, väidavad teadlased.

Uurimuse tulemused avaldati Royal Society ajakirjas Open Science. Uuringu autor Ophelie Lebrasseur Oxfordi ülikoolist kommenteeris: „Looma toitumine sarnanes sellesse kohta maetud inimeste omaga, mitte metsikute koerte, sealhulgas tüüpilise Dusicyon avus’e toitumisega. See sarnasus viitab sellele, et teda toitsid kas kütid-korilased või ta sõi söögijääke.“

Asjaolu, et rebane maeti inimeste lähedusse, viitab sellele, et sellel konkreetsel loomal oli inimestele isiklik tähtsus, lisas ta.

Rebane oli umbes saksa lambakoera suurune, kaalus 10–15 kg ja elas lagedatel rohumaadel kogu Lõuna-Ameerikas. Meeskonna andmetel suri D. avus välja umbes 500 aastat tagasi, kuid selle väljasuremise põhjused on ebaselged. Sellele võis kaasa aidata koerte toomine Patagooniasse millalgi 700–900 aastat tagasi. Samuti on endiselt ebaselge, kas rebased olid inimestele head lemmikloomad.