Teadlastes tekitab hämmingut meres elav ussike, kellel on hiiglaslikud silmad, mis on peast 20 korda raskemad ja mis annavad sellele olendile imetajate omale sarnase terava nägemise. Teadlased kahtlustavad ühtlasi, et Itaalia Ponza saare lähedalt avastatud Vanadise harjasussi silmad võimaldavad selle liigi esindajatel pimedates meresügavustes näha kui ka omavahel suhelda, kirjutab Independent.

Ussikese silmad on nii suured, et kui inimestel oleksid proportsionaalselt sama suured silmad, lisaksid need meie peale veel sada kilo kaalu juurde. Teadlaste sõnul annavad selle silmad ussikesele nägemise, mis on samaväärne hiirte või rottide omaga, võimaldades liigil näha väikseid objekte ja jälgida nende liikumist pimedates meresügavustes. Teadlased püüavad praegu mõista, kuidas ussi muidu primitiivne närvisüsteem saab täita nii keerulisi funktsioone.

Ussil on läbipaistev keha, välja arvatud silmad, mis tähendab, et silmade abil saadav evolutsiooniline kasu peab kaaluma üles tagajärjed, mis kaasnevad kiskjatele nähtavaks muutumisega.

Teadlased pole lõpuni kindlad suurte silmade täpsetes funktsioonides, seda enam, et need olendid on öise eluviisiga ja peidavad end päeval, kui silmadest võiks kõige suuremat kasu olla. Ühtlasi avastati, et ussi silmad on häälestatud tajuma ultraviolettvalgust, mida inimene ei näe. See tähendab, et ussikesed näevad pilkases pimeduses bioluminestseeruvaid signaale. Oletatakse, et ussid ise võivad suhelda üksteisega ultraviolettvalguse kaudu - muuhulgas selleks, et leida paarilist ning tegutseda koos toiduotsingutel.