Kahe riigi erimeelsuste hulka kuuluvad muu hulgas kaubandus, Taiwani küsimused, Hiina tegevus Lõuna-Hiina merel ja rivaalitsemine tehnoloogiasektoris, vahendab South China Morning Post.

Tegemist on Blinkeni teise reisiga Hiinasse aasta jooksul. Peking ja Washington püüavad enne USA olulisi presidendivalimisi ja kasvavate rahvusvaheliste pingete keskkonnas suhteid stabiliseerida. Pekingisse saabus Blinken kohaliku aja järgi eile pärastlõunal pärast Shanghai külastamist.

Wang ütles Blinkenile, et kahepoolsed suhted on üldiselt stabiliseerunud. On suurem koostöö ja dialoog pärast presidentide Xi Jinpingi ja Joe Bideni kohtumist novembris San Franciscos, vahendas Hiina välisministeerium.

Samas rääkis Wang ka negatiivsetest teguritest, sealhulgas sellest, et surutakse maha Hiina legitiimset õigust areneda, ja pidevatest väljakutsetest Hiina põhihuvidele.

„Kas Hiina ja Ühendriigid peavad kinni õigest stabiilsuse ja progressi teest või kordavad allakäiguspiraali, on suur küsimus mõlema riigi ees, mis paneb proovile mõlema poole siiruse ja võimed,“ ütles Wang.

Wangi sõnul on Hiina suhtumine, positsioon ja nõudmised olnud järjekindlad ning Peking on pühendunud stabiilsetele, headele ja kestlikele suhetele.

„Hiina nõudmised on olnud järjekindlad, ta on alati seisnud teineteise põhihuvide austamise eest ning Ühendriigid ei tohiks sekkuda Hiina siseasjadesse, suruda maha Hiina arengut või astuda Hiina punastele joontele, mis puutub Hiina suveräänsust, julgeolekut ja arenguhuve,“ ütles Wang.