Konkurents piparkoogiturul on tihe ja igaüks püüab teistest millegagi eristuda.

Konkurents on tihe ja igaüks soovib silma paista millegi erilisega. „Eriti kvaliteetsed,“ teatab üks silt. Siis veel: „Mandlitega, kardemoniga, gluteenivaba, ehtsa võiga...“ Mida siis eelistada?

Vaataks õige hinnalipikut. Enamasti on piparkoogitainas pakitud poolekilosesse pakendisse ja keskmiselt jääb poolekilose tainatüki hind 4 euro kanti, mis annab siis kilohinnaks 8 eurot. Muidugi saab ka veel kallimat tainast soetada. Kõikvõimalikud väiketootjad ja laadakauplejad soovivad käsitööna tehtud taina eest 10, isegi 15 eurot.

Suuremale perele võiks piparkooke arvestada vähemalt 1,5–2 kilo, eriti kui veel külalisi ka tulemas on, seega on piparkoogid päris arvestatav väljaminek.

Müstifitseeritud tainategu

Mingil põhjusel peetakse piparkoogitaina valmistamist mingiks eriti keeruliseks protseduuriks, mida kodus on väga vaevanõudev ette võtta. Samuti on ju poest ostetud tainast kookide vormimine ülilihtne. Nii arvasin minagi. Kuid eelmistel jõuludel seisin nõutuna tainaleti ees ega suutnud valida ühtegi. Olin proovinud mitmeid, kuid ühed piparkoogid said liiga kõvad, teised olid ülearu magusad, kolmandad ülemaitsestatud, neljandad aga lihtsalt liiga kallid.

Niisiis lõin lahti vanaema kokaraamatu, mille vahel hulganisti ajaleheväljalõikeid ja käsitsi kirjutatud retsepte ning leidsingi otsitava sealt.

Harilikud piparkoogid

250 g suhkrusiirupit

150 g suhkrut

1 sl jahvatatud kaneeli

1 sl jahvatatud nelki

1 sl jahvatatud kardemoni

1 tl ingveripulbrit

maitseained võib asendada ka piparkoogimaitseainega

250 g võid

2 muna

600 g nisujahu

2 tl söögisoodat

0,5 tl soola

Pange siirup potti ning kuumutage koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tükeldage või ja lisage tükid ükshaaval siirupisse, segage läbi ja laske veidi jahtuda. Kloppige munad ükshaaval segusse. Mõõtke jahu kaussi, lisage sooda ja sool, segage läbi ning lisage tasakesi või-siirupisegule. Sõtkuge tainas hoolega läbi, mätsige see rulliks ja keerake toidukilesse. Hoidke kuni järgmise päevani külmikus, et tainas paremini maitsestuks.

Siis rullige tainas jahusel tööpinnal paari-kolme millimeetri paksuseks ja vormige neist kujundid. Küpsetage 200kraadises ahjus, kuni piparkoogid on saanud kauni jume. See juhtub võrdlemisi kiiresti, 5–7 minutiga, seega olge valvas, et küpsised kõrbema ei hakkaks.

Mis on taina omahind?

Selles retseptis olevast toorainekogusest saab umbes 1,4 kg piparkoogitainast. Arvestame siis kokku koostisosade maksumuse:

suhkrusiirup – müügil 750 g pakendis hinnaga 2,40, vajalik kogus 250 g, 80 senti

suhkur – 150 g, 15 senti

või – 250 g, ca 3 eurot

munad – 30 senti

jahu – 60 senti

piparkoogimaitseaine – 1 euro

Kokku 5,85 ehk ümardatult 6 eurot, mis teeb kilohinnaks umbes 4 eurot ja 20 senti. Sealjuures võite kindlad olla, et tainas on ikka ehtne või ning just nii palju suhkrut ja maitseaineid, nagu teile endale sobib.

Enda tehtud taina puhul ei ole arvestatud energia- ja tööjõukulusid, aga ega sellise tainapallikese valmistamine palju üle poole tunni aega võta.

Piparkoogiretsepte Targu Talita varasalvest

Piparkoogiküpsised pähklikattega

100 g küpsetusmargariini

1,25 dl suhkrut

1 muna

1 tl küpsetuspulbrit

2,75 dl nisujahu

0,5 tl kardemoni

1 tl kaneeli

0,5 tl nelki

määrimiseks muna

kaunistuseks hakitud sarapuupähkleid

Vahustage küpsetusmargariin ja suhkur kausis mikseriga. Lisage pidevalt vahustades juurde muna. Teises kausis segage küpsetuspulber, jahu ja maitseained, lisage tainale ning segage ühtlaseks. Pange 30 minutiks sügavkülma tahenema.

Vormige tainast 2 cm läbimõõduga rull ja lõigake see umbes 25 kettaks. Veeretage pallikesteks, suruge kahvliga lamedaks ja pange küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määrige küpsised pealt munaga ja puistake peale hakitud pähkleid. Küpsetage 200 kraadi juures ahju keskosas 13–15 minutit.

Kohupiima-piparkoogikook

500 g piparkoogitainast

2 pakki (500 g) kohupiima

4 muna

maitse järgi suhkrut

soovi korral piparkoogimaitseainet

Pange piparkoogitainas esmalt sügavkülma, aga kui tainast ongi hoitud sügavkülmas, võtke see enne koogi valmistamist veidikeseks tahenema. Riivige sügavkülmast võetud piparkoogitainast jämeda riiviga. Suruge saadud puru lahtikäiva koogivormi põhja ja servadele.

Vahustage munad suhkruga, ajage kohupiim läbi sõela ja lisage munavahule. Soovi korral maitsestage täidisesegu piparkoogimaitseainega. Valage segu piparkoogitaina põhjale ja küpsetage 200 kraadi juures umbes 20 minutit. Koogi küpsust saab kontrollida, nagu ikka, puutikuga (kook on valmis, kui tikuga katsudes täidis enam tiku külge ei jää). Jahutage ja serveerige jõuluõhtul koos pohlasalatiga.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemalt
Ükskõikselt
Kurvana
Vihasena