Mis maksab piparkook?
(2)Piparkoogid ja jõulud käivad kokku, ning isegi siis, kui küpsised esimene valik ei ole, võiks kasvõi ilu ja lõhna pärast kausike piparkooke jõulude ajal laual olla. Kui aga tegu on maiasmokkadega, võib piparkooke pühadeajal kuluda lausa mitu kausitäit.
Detsembri esimesel poolel on õige aeg jõuluküpsetised valmis teha, et siis kiirel pühadeajal sellega enam tegelema ei peaks. Õnneks on kauplused samamoodi varmasti valmistunud ja hiljemalt detsembri alguseks ilmuvad poodide poolfabrikaatide lettidele piparkoogitainad.
Konkurents on tihe ja igaüks soovib silma paista millegi erilisega. „Eriti kvaliteetsed,“ teatab üks silt. Siis veel: „Mandlitega, kardemoniga, gluteenivaba, ehtsa võiga...“ Mida siis eelistada?
Vaataks õige hinnalipikut. Enamasti on piparkoogitainas pakitud poolekilosesse pakendisse ja keskmiselt jääb poolekilose tainatüki hind 4 euro kanti, mis annab siis kilohinnaks 8 eurot. Muidugi saab ka veel kallimat tainast soetada. Kõikvõimalikud väiketootjad ja laadakauplejad soovivad käsitööna tehtud taina eest 10, isegi 15 eurot.
Suuremale perele võiks piparkooke arvestada vähemalt 1,5–2 kilo, eriti kui veel külalisi ka tulemas on, seega on piparkoogid päris arvestatav väljaminek.
Müstifitseeritud tainategu
Mingil põhjusel peetakse piparkoogitaina valmistamist mingiks eriti keeruliseks protseduuriks, mida kodus on väga vaevanõudev ette võtta. Samuti on ju poest ostetud tainast kookide vormimine ülilihtne. Nii arvasin minagi. Kuid eelmistel jõuludel seisin nõutuna tainaleti ees ega suutnud valida ühtegi. Olin proovinud mitmeid, kuid ühed piparkoogid said liiga kõvad, teised olid ülearu magusad, kolmandad ülemaitsestatud, neljandad aga lihtsalt liiga kallid.
Niisiis lõin lahti vanaema kokaraamatu, mille vahel hulganisti ajaleheväljalõikeid ja käsitsi kirjutatud retsepte ning leidsingi otsitava sealt.
Harilikud piparkoogid
250 g suhkrusiirupit
150 g suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
1 sl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
maitseained võib asendada ka piparkoogimaitseainega
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu
2 tl söögisoodat
0,5 tl soola
Pange siirup potti ning kuumutage koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tükeldage või ja lisage tükid ükshaaval siirupisse, segage läbi ja laske veidi jahtuda. Kloppige munad ükshaaval segusse. Mõõtke jahu kaussi, lisage sooda ja sool, segage läbi ning lisage tasakesi või-siirupisegule. Sõtkuge tainas hoolega läbi, mätsige see rulliks ja keerake toidukilesse. Hoidke kuni järgmise päevani külmikus, et tainas paremini maitsestuks.
Siis rullige tainas jahusel tööpinnal paari-kolme millimeetri paksuseks ja vormige neist kujundid. Küpsetage 200kraadises ahjus, kuni piparkoogid on saanud kauni jume. See juhtub võrdlemisi kiiresti, 5–7 minutiga, seega olge valvas, et küpsised kõrbema ei hakkaks.
Mis on taina omahind?
Selles retseptis olevast toorainekogusest saab umbes 1,4 kg piparkoogitainast. Arvestame siis kokku koostisosade maksumuse:
suhkrusiirup – müügil 750 g pakendis hinnaga 2,40, vajalik kogus 250 g, 80 senti
suhkur – 150 g, 15 senti
või – 250 g, ca 3 eurot
munad – 30 senti
jahu – 60 senti
piparkoogimaitseaine – 1 euro
Kokku 5,85 ehk ümardatult 6 eurot, mis teeb kilohinnaks umbes 4 eurot ja 20 senti. Sealjuures võite kindlad olla, et tainas on ikka ehtne või ning just nii palju suhkrut ja maitseaineid, nagu teile endale sobib.
Enda tehtud taina puhul ei ole arvestatud energia- ja tööjõukulusid, aga ega sellise tainapallikese valmistamine palju üle poole tunni aega võta.