Projektiga välja töötatud meetodi alusel on loodud mee DNA-põhine test, mis võimaldab tootjatel ja turustajatel analüüsida mee botaanilist koostist, jälgida mee patogeene ja parasiite ning analüüsida selle päritolu ja ehtsust. Tegemist on uut liiki meeanalüüsiga mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas.

Meevõltsingu tuvastamine toimub kahes etapis. Kõigepealt hinnatakse mee DNA kogust ja kvaliteeti. Autentne ja liigselt töötlemata mesi sisaldab kõrges kontsentratsioonis ja lagunemata DNA-d. Seejärel võrreldakse mee DNA profiili laiapõhjalise DNA-andmebaasi andmetega. Kõrvalekaldeid võib esineda nii liigilises koostises kui ka erinevate liikide koguselises vahekorras.

Projekt on andnud hoogu mesindustööstusele, aidanud arendada laboriteadmisi ja andmebaase ning äratanud teaduslikku huvi mee DNA-analüüsi vastu. Teadusprojektidesse on kaasatud õpilasi alates keskkoolist kuni doktoriõppeni.

Lisaks mesinikele ja projekti koordinaatorile osaleb projektis 5–7 spetsialisti: projektijuht, laborispetsialistid ja bioinformaatikud. Projekti tulemusel kasvab ka usaldus mee kvaliteedi vastu, kuna see võimaldab luua tarbijatele arusaadavad ja läbipaistvad kvaliteedimärgised.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemalt
Ükskõikselt
Kurvana
Vihasena