Armastus või tervis

Põdder armastas voodis raamatut lugeda, terve kang viiludeks lõigatud suitsuvorsti käeulatuses. Mõistagi ei lõpetanud ta lugemist enne, kui taldrik tühi. Ja ega arstid öövalvete ajal tervislike einetega hiilanud, vaid tavatsesid end kosutada kiirnuudlite ja lahustuva kartulipudruga.

Ka kokakoola ning energiajoogid olid doktor Põdderi menüü lahutamatuks osaks.

Keha paisumist märkas tohter esmalt selle järgi, et pea igal talvel tuli arstide aastalõpu balli jaoks numbri võrra suurem smoking muretseda. Ning siis hakkas organism protesteerima, näiteks andis puusaliiges valusalt tunda. Tänavu varasuvel oli Põdderi kaal kerkinud juba 130 kilole ning ülikonnanumber oli 64. Siis mehele aitas.

"Mehed hakkavad kaalust alla võtma kahel põhjusel - kas on uus armastus või läheb tervis käest ära," muigab Peep Põdder. "Minul uut armastust ei tulnud, aga tervisemured tekkisid küll. Kuid ega arstid ennast ju enne ravima hakka, kui tõsine häda käes."

Põdderi ravi seisnes karmis dieedis. Ta arvutas välja, et vajab põhiainevahetuseks 1300 kcal päevas ning hakkas seda järgima. Menüü muutus kardinaalselt.

Näiteks rammus suitsuvorst asendus lahja kanafileega ja veel lahjemate makrapulkadega. Suhkrut ei raputa ta enam isegi kohvitassi ning jogurtid peavad kandma märget light.

Samas tunnistab mees, et madala kalorisisaldusega toidu leidmine on tõeline peavalu, sest esiteks on kaloraaž pakendil kirjas nii kribult, et kasuta või luupi.

Teiseks on lahjade toiduainete valik vähemalt Jõgeval üsna kasin ja kolmandaks on need kaubad normaalse kalorisisaldusega toitudest tublisti kallimad.

Öine jogurtipatt

Ka oma isude ohjeldamine pole kerge. "Tahtmine süüa on mul ikka väga tugev," tunnistab Peep Põdder, kelle unenägudesse ilmub üha sagedamini hõrgult lõhnav suitsukala. Et ahvatlustele vastu panna, ostab tohter külmkappi vaid lubatud 1300 kcal jagu toitu, ei grammigi rohkem.

"Sest isegi kui kapis on pisike dieetjogurt, siis kella kolmeni öösel suudan vastu pidada, aga siis mõtlen, mida need 60 kilokalorit ikka teevad ja söön selle jogurti ära," tunnistab haiglajuht pattu.

Söögihimu aitavad leevendada ka asendustegevused, aga ainult sellised, mille puhul on mõlemad käed ametis ega pääse küpsiseni küünitama. Seetõttu polegi hoolsalt oma särke triikiv Peep Põdder enam kuigi haruldane vaatepilt. Trenni mees ei tee, sest nii madala kalorihulga puhul pole suure füüsilise koormuse lisamine kuigi mõistlik tegevus. Aga pikki vahemaid läbib ta jalgsi hea meelega.

Poole aastaga on Põdder kaotanud 40 kg ning tekitanud oma naisalluvates uudishimulikku elevust. Mees ise on saavutatuga igati rahul.

"Puusaliiges on tibens-tobens ja suur osa muid tervisemuresid kadus samuti ära," rõõmustab ta. "Ka trepist üles minnes võtan kaks astet korraga ega hingelda seejuures sugugi. Mul ju nüüd ikkagi neli ämbritäit vett või kaheksa telliskivi vähem kaasas tassida."