Nüüd on aga Kuusalu vallas elavad ettevõtlikud naised Irena O’Connell ja Sirkka Pintmann asja käsile võtnud. Ärilise ettevõtmisena on nad käima lükanud Maakaup.com-i, mis vahendab talukaupa linnainimestele. Prantsusmaalt said naised hiljuti idee käivitada ka OTT, mille põhimõtteks on tootja ja tarbija omavaheline kaubavahetus ilma vahendajateta.

Inimesed väärtustavad järjest enam kohalikku ja naturaalset toitu, kuid kõigil ei ole võimalust ega soovi seda ise kasvatada. Samas näevad väiketootjad oma kasvatatava-toodetava kraami müümisega kurja vaeva – suured kaubandusketid nõuavad suuri koguseid, väiketootjaid jutule ei võeta. Päevast päeva turuleti taga seista aga ka ei saa – kes siis kõike seda kraami, mida müüa saaks, kasvataks?

OTTiga liituvate talunike ja teiste väiketootjate sihtgrupiks on maapiirkondade korrusmajade elanikud. „Kuusalu vallas on mitu sellist piirkonda, kus OTT sõbraliku vastuvõtu leiab,” oli Sirkka Pintmann veendunud. „Kuusalu, Kolga, ja miks mitte ka naaber Loksa.”

Lisaväärtusena õpetab OTT tootjaid ka uusi tooteid tegema. Värsket piima peaks turustama iga päev või üle päeva, see on asulatest kaugel elavale ühte lehma pidavale külamemmele keeruline. Kui talle aga piimast või, kohupiima ja jogurti tegemine selgeks õpetada, saab igapäevase turustamistsükli kerge vaevaga muuta nädalaseks. „Piimast jogurtit teha on tegelikult väga lihtne, inimesed lihtsalt ei tea seda,” rääkis Irena O’Connell. „Me toome piimamemmele jogurtibakteri ja näitame töövõtted kätte.”

OTTis osaledes saab iga tootja endale aastaste või pooleaastaste iganädalaste tellimuste alusel kindla ostjaskonna ning sissetuleku. Kindel sissetulek aga võimaldab korda ajada näiteks seni rahapuudusel tegemata jäänud vajalikud tunnustamised. Puhtalt ja korralikult valmistatakse oma toodangut nagunii, sest muidu poleks ostjaid. Kuid kui tunnustus olemas, on ka veterinaar- ja toiduametnikud väiketootja tegevusega rahul.

Veelgi enam – OTT võimaldab tootjateks hakata ka täiesti uutel tegijatel. Neil, kel endal põllulappi polegi. Kuna põllumaa rentimine on Eestis suhteliselt odav ning OTT pakub kindla ja stabiilse ostjaskonna, pole mingi ime, et leidub hakkajaid inimesi, kes spetsiaalselt OTTile näiteks kartuleid ja porgandeid kasvatama hakkavad või laudas kanade-kitsede arvu suurendavad.

"Kõik OTTi tootjad ja tarbijad kohtuvad üks kord nädalas kindlal kellajal kokkulepitud kohas. Kauba üleandmiseks-vastuvõtmiseks ja selle juurde käivaks suhtlemiseks kulub umbes üks tund," tutvustasid Maakauba naised loodava süsteemi müügipoolt.

Pubi sakstekambris lepiti kokku, et algaval nädalal avatakse Internetis OTTi koduleht ning hakatakse valla piires otsima neid, kes midagi toodavad – olgu see siis söögikraam või muud majapidamises vajalikud asjad. Seegi püütakse ühiste jõududega selgeks teha, millist kaupa korrusmaja elanik soovib – mune, kartulit, piima, puulusikaid või kitsepiimaseepi.

OTTi kaudu müüdav kaup saab tõenäoliselt olema mõnevõrra kallim kui supermarketis. „Kaubal peab olema õiglane hind, mis võimaldab selle tootjal kas oma toodangu müügist elatuda või äraelamiseks vajalik lisasissetulek teenida,” ütles Pintmann. „Stabiilne ostjaskond, mõistlikud ning pikalt ette planeeritavad kogused ja õiglane hind lubavad seda teha.”

OTTi talukauba näitus, kust saab kaupa ka kodus proovimiseks kaasa osta, toimub loodetavasti juba õige varsti – laupäeval, 15. augustil Lauritsapäeva tähistamise raames Kuusalu pastoraadi aias.