Põlvamaa mesinik Maidu Kukk müüb mett hinnaga 100 kr kilo, mis on ka keskmine müügihind teistel. Kukel on peamiselt segamesi, lisaks saab osta ka kärge ning õietolmu. Küsimise ajaks on laua juurde moodustunud paras saba, nii et müüjal pole aega eriti kõneledagi. "See on kohutav. Mul on õhtuks mesi otsas. Aga kaasa sai võetud kahe päeva kogus," räägib mees. Ostjatest on pidevalt järjekord laua ääres ning laualt kaovad purgid kiiremini kui Kukk neid ette jaksab tõsta.

Meeaasta oli tal normaalne, kuid samas 8 km kaugemal vennal oli olukord kehvem. Enamus mesinikke tunnistab, et tänavune aasta oli kehv. Kuigi vihma ei sadanud, siis ei olnud päikest piisavalt ning sooja oli ka vähe.

Veski talust Sirje ja Arvi Mölder ütlesid, et küsitakse midagi erilist. Üsna suurt huvi tuntakse kanarbiku vastu, kuid tänavu ei tulnud seda peaaegu üldse. Natuke nad said, kuid see jäeti koju ning alles mõeldakse, kas süüa ise, panna mesilastele või siis hiljem ära müüa.

Mullu oli neil võilillemett, mida ka nüüd küsitakse, kuid tänavu seda pole. Üks aasta läks väga hästi ka vaarikaõite mesi. Korra püüti tatart kasvatada, et sellest mett saada. "Tatar on aga väga kapriisne ning seetõttu loobusime sellest," rääkis Arvi Mölder.

Osta tahetakse pigem vedelat mett ning ikka kaks purki ehk kilo korraga.

OÜ Asten mesindusest Jana Asten müüs mett hinnaga 100 kr kilo, kuid tema sõnul küsitakse juba ka 112 kr kilo eest. "Eesti mett pole palju," nentis ta. "Seetõttu ka allahindlusi varasemast vähem." Tema sõnul ei küsita ka väga alla. 100 kr kilo maksis mesi ka aasta tagasi.

Neil osteti  hästi võilillemett ning tumedat sügist metsamett.

Lembit Kaasik Palu talust hindas, et mett tuli 60-70% keskmisest saagist. "Taimedel on ka masu, ei anna nektarit välja," naeris ta. Suurema osa meest kogusid mesilased suve algul ning suve teine pool jäi kehvapoolseks.

Õnneks pole aga masu jõudnud ostjateni ning müük on endiselt hea. Tema hinnangul ostetakse keskmiselt 2 kilo korraga ning 2/3 ostjatest eelistavad vedelat mett.

Pargi talust Age Kuusemets märkis, et inimesed küsivad üha rohkem midagi erilist. Viimased põnevamad soovid olid paju ja kastan. Palju küsitakse ka pärna, kuid sellist puhast mett pole võimalik saada.

Kuusemetsa sõnul oli neil hea meeaasta. Isegi parem kui mullu. Eelmisel aastal jäid mitu gruppi tühjaks, kes nüüd siis lausa topelt kogusid. Hind on aga veidi kerkinud ning kilo eest küsivad 110 krooni. Pohlaõite mesi maksab aga 120 krooni.

Taali mesilast Aili Taal ütles, et saak oli mullusest kesisem, kuid ilma ei jäänud. Samas 25 km eemal elav mesinik sai mett vaid oma pere jaoks. "Üllatav, et juba teist aastat on mett nii vähe."

Väga hästi läheb soometsa mesi, ent ka kõik teised. Taali sõnul ostetakse mett üldse rohkem ning teadlikkus mee kasulikkusest on tõusnud. "Paljud kardavad seagrippi ja muid haiguseid ning ostavad ingveriga mett immunsussüsteemi tugevdamiseks."

Kel soovi ja tahtmist meega maiustada ning kojugi osta, saavad seda teha veel täna ning ka homme.