Maaleht.ee peatoimetaja Kai Simson ütles, et konkursil on väga palju huvitavaid retsepte, mida tasub kindlasti kodus järele proovida.

Lisaks toob žürii esile järgmised retseptid: hapendatud kapsas peediga, kõrvitsa segasalat, peedisalat ning peedisalat mustsõstraga.

Kokku laekus konkursile 104 retsepti.

Konkursile saadetud näidiste hulgast valisid Maalehe töötajad oma lemmikud. Kõige enam said hääli Jane Sepa saadetud vürtsikas kurgisalat, Ingrid Amori kukeseened tomatis ja tsukiinikaste ning Valli Järve karusmari basiilikuga. Kõigile salatite saatjatele meened Maaleht.ee poolt.

I koht

"Hää supina ja niisama"

1,5 kg tomateid
1,0kg peakapsast
0,5kg punast peeti
0,300kg porgandeid
200g sibulaid (mugul)
200g paprikat
100g küüslauku
peterselli, tilli,basiilikut
100g õli
50g suhkrut
50g soola
65g äädikat,
santamaria mitmepiprasegu 2-3 tl

Valmistamine: Lõika kapsast ribad, peedist samuti ning pane nad potti ka lase neil tulel natuke olla. Lisa juurde ülejäänud juurikad (samuti ära viilutatutena). Pane nüüd potti ka õli, sool, äädikas, suhkur ja piprasegu. Keeda kogu segu umbes 1-1,5 tundi tasasel tulel. Valmis segu pane purkidesse ja keldrisse talve ootama.

Riivitud kapsas ja peet pane potti ja kuumuta natuke.Lisa püreestatud tomat ja teised ained (porgand riivida ja paprika ribadeks).Samuti ka õli,suhkur,sool ja äädikas.Keeda vaiksel tulel 1 tund.Kuumalt purki,kinni ja keldrisse!

II koht

Hapumaius

2,5kg värsket kapsast, 1kg tomateid, 800g porgandeid, 50g küüslauku, 60g soola.

kapsas lõigata ribadeks ja tampida mahlaseks, porgandid riivida, tomatid tükeldada. Küüslauk viilutada.Segada kõik ained läbi.
Edasi teha nagu hapukapsast.2-3 ööpäeva hoida toatemperatuuril ja 2-3 nädalat jahedamas.
Pikemaks säilitamiseks tuleb pastöriseerida 100 kraadi juures.

III koht

Vürtsikas sibulamoos

Kergelt küüslaugune, natuke magus ning äratuntavalt tšilline. See sibulamoos ei sobi mitte ainult röstsaial serveerimiseks, vaid on ideaalne seltsiline ka lihatoitude kõrvale. Sibulamoosi võib teha valmis suurema koguse ning see ilusti purkidesse panna.

veerand klaasi vett
~3 sl suhkrut (suhkru kogus oleneb suuresti ka õunte magususest)
500 g sibulaid
500-600 g õunu
1 tl jahvatatud koriandrit
3 kuivatatud tšillikauna, peeneks jahvatatuna
1 küüslauguküüs, purustatuna
soola
1 sl äädikat

Koori ja haki peeneks sibul. Õunad koori, eemalda südamikud ning viiluta. Sega veerand klaasi vett suhkruga ning keeda pliidil kuni suhkru sulamiseni. Lisa peeneks hakitud sibul ning keeda keskmisel kuumusel seni, kuni sibul on muutunud pehmeks. Seeärel lisa õunaviilud. Hauta madalal kuumusel ca 1 tund. Seejärel maitsesta jahvatatud koriandri, tšilli, purustatud küüslauguküüne ning soolaga. Vajadusel lisa veel suhkrut. Kõige lõpuks sega sisse äädikas. Võta moos tulelt ning jahuta. Serveeri röstsaial.