Nüüd, pärast võltsitud tähiste mitmeid kuid väldanud eemaldamist, tohib maksu- ja tolliamet need soojad, musta ning punast värvi üleriided kingitusena laiali jagada.

Hinnalisest saadetisest jagub rõõmu 57 hoolekandeasutusele.

“Ma pidin just minema lastele jopesid ostma, kui viimasel hetkel saabus teade, et tasuta joped on meid ootamas,” rõõmustab Tartu väikelastekodu Käopesa juhataja Tiiu Reek rohkem kui sajast paksust vammusest koosneva laadungiga tollilaost Taaralinna poole sõites.

“Me pole küll nii vaesed, et uusi asju osta ei jaksaks, aga igasugune abi on alati teretulnud,” lisab Reek. “Kõigile hoolealustele jopede ostmine oleks olnud väga suur väljaminek.”

Käopesas elab 55 erivajadustega last, kellest noorimad on vaid mõnenädalased ja vanimad juba 20aastased. Need joped, mis oma maja lastele suuruse poolest ei sobi, lubab Tiiu Reek mõnele teisele lasteasutusele või turvakodule edasi anda.

Konfiskeeritud võltsrõivaid ja -jalanõusid tohib tervishoiu- või hoolekandeasutustele üle anda vaid siis, kui intellektuaalset omandit rikkuvaid tähiseid saab eemaldada nii, et esemeid ei rikuta, ning kui kaubamärgi õiguste omaja annab selleks kirjaliku loa. Vastasel juhul läheb võltskaup hävitamisele.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg tõdeb, et nii suurt kogust konfiskeeritud kaupa pole nad varem abivajajatele jagada saanud. Seekord olid võltsitud tähised ainult trukkidel, mille väljavahetamine nõudis küll aega, ent polnud kuigi keeruline – Harku naistevangla kinnipeetavad said sellega hõlpsasti hakkama.