Põnevust lisab kanepijahukotlettidele seegi, et Põlvamaa Arenduskeskus omistas nii neile kui ka samas kohvikus valmistatud linajahupannkookidele kvaliteedimärgi “Põlvamaa rohelisem märk”.

Rohelise märgiga kotletid

“Kaifi kanepijahust aga ei saa,” naerab Paali talu peremees Kalju Paalman, kelle käest jahu pärineb. Tegu on õlikanepi sordiga, mida kasvatatakse õlirikaste seemnete pärast. Jahu saadakse õli pressimisest jäänud koogi jahvatamisel.

Nii nagu jahu, pärineb ka kotleti-idee Paalmanilt, kes küsis poolteist aastat tagasi Jaanus Orro käest, kas kohvik oleks valmis neid tegema.

Kohviku kokk Margit Luht katsetas üht- ja teistpidi ning lõpuks kujunes nii, et kilo kohaliku Arke lihatööstuse hakkliha kohta võetakse 150 grammi kanepijahu, lisaks muna, sibulat, küüslauku ja saia, nagu kotlettide valmistamisel ikka. Praadimist katsetati mitme õliga, kuid lõpuks jäädi oliiviõli juurde.

Arenduskeskuse komisjon oli kotlette maitstes küsinud, kas nendes on kasutatud metssealiha. “Eks ta on harjumatu maitse,” tunnistab kohviku juhataja.

Kanepijahule on iseloomulik kirbe maitse, selgitab Kalju Paalman. Enamik valib linaseemnejahu, mis on mahedam.

Mõlemad jahud sisaldavad kasulikke oomega-3 rasvhappeid. Linajahus on lignaane, mis hoiavad ära veresoonte enneaegse lupjumise. Seda jahu saab kasutada ka pannkookides, asendades sellega kuni kolmandiku nisujahust. Pikemalt värskes Maalehes.