Suvel avatav üle 4000 inimese mahutav Tehvandi staadion on aga Pärli meelest õigem jätta sporti teenima.

Masu muutis plaane

Viie aasta eest lükkas vald Otepää linnamäele ajaloo teemapargi rajamiseks käima suurprojekti. Eesmärk oli teha võssakasvanud linnamägi korda, ehitada peahoone ehk külastuskeskus ja muistsed töökojad, kus põhisuunitlus oleks muistne vabadusvõitlus ning tolle aja sõjamasinad.

Masu sundis aga valima teist teed. Nüüd on leitud, et otstarbekam on alustada linnamäe ja selle oru korrastamisega vaadete avamiseks. Ning seejärel jätkata amfiteatriga, mille mõtet viie aasta eest veel polnudki.

Otepää vallavolikogu esimehe ja amfiteatri mõtte autori Jaanus Raidali sõnul tuleb linnamäe alla orgu ilus suur tiik, praegusest mitu korda suurem ja selle ette lava esinejatele.

Publik istub poolkaares loodusliku kujunduse ja haljastusega astmelisel nõlval. “Sellest saab maailma ilusamaid kultuurmaastikke, lisaks linnamäele ka kirik kõrval paistmas,” teatab Raidal.

Raidali hinnangul läheb see variant, kui peahoone asemel alustatakse amfiteatrist koos tiigi, jalgradade, parkla ja muu hädavajalikuga koos omaosalusega maksma umbes 24 mln kr. See on vallale jõukohasem kui olnuks leida 64 miljonit, kus omaosalus nõudnuks juba üheksat miljonit.

Nüüd, kus nad on oma jõududega alguse ära teinud, on edaspidi ka Euroopa Liidust lihtsam raha saada, usub Raidal.

Kaudses mõttes võibki öelda, et amfiteatri ehitus on juba alanud. Linnamäe orus ja selle nõlval vinguvad praegu saed ning peagi on see võsast ja aegade jooksul sinna kasvanud puudest lage.

Eelmisel neljapäeval askeldasid orus Janel Kuus, Kennard Peerna ja Tõnu Rebane. Noored kuuluvad MTÜ Otepää Arendusgruppi ja leiavad, et kui nad ise ei tee midagi, siis ei tule ka linnas arengut ega edasiliikumist.

“Vaja on esimene samm astuda ja siis hakkabki lumepall veerema,” ütleb Janel Kuus.

Vallavanem Aivar Pärli avaldab lootust, et ajaloolisest linnamäest saab Eestimaa pärl, kus on endal mõnus olla ja mida pole häbi ka külalistele näidata. “Me vajame endile, turistidele ja külalistele peale lume ka midagi muud kõrvale,” ütleb Pärli.

Volikogu esimees Jaanus Raidal unistab siiski, et kuue aasta pärast, mil möödub 900 aastat Otepää esmamainimisest, on linnamäe orus mitte ainult amfiteater, vaid uuesti üles ehitatud ka kogu muinaslinnus ja piiskopiloss, nagu see oli XII–XIII sajandil.

Esialgsel hinnangul võiks see maksma minna 400 mln kr. Lisaks Euroopa tõukefondidele ajab Raidal asju, et ka Venemaalt ja Saksamaalt rahastajaid leida.

Alati on vastaseid

Aprilli algul oli ajaloo teemapargi detailplaneeringu avalik arutelu. Vallavanem Aivar Pärli sõnul protestis selle üks linnamäe lähedal elav vallakodanik, tuues põhjuseks kartuse, et amfiteatris toimuma hakkavad kontserdid võivad teda segada.

“Mida siis teha, kas arvestada ühe inimese või terve kogukonna arvamust?” küsib vallavanem. Tehvandi staadioni lähedal on aastas 10–15 võistlust ning samuti melu, lärmi ja muusikat, seal elab vahetus läheduses palju rohkem inimesi kui plaanitava amfiteatri ligidal.

“Kas peame siis Tehvandil võistlused keelama, et inimesed saaksid linnulaulu kuulata,” küsib vallavanem ja lisab, et linnas elades peab tahes-tahtmata müraga arvestama.

Turismiinfokeskuse juhataja Mare Raidi sõnul ei luba linna sisekorra eeskirjad niikuinii hommikuni kestvaid vabaõhuüritusi linna keskel korraldada. Ta loodab, et inimesed suhtuvad kontsertidesse kui võimalusse, mida vald neile pakub, mitte aga kui õiguste ja heaolu segamisse.

“Ma oleks küll õnnelik, kui mu õuele tuleks keegi, kes paneks kõrgkultuuri kontserdi või etenduse püsti,” tunnistab Raid.

Linnaoru vahetus läheduses kasemahla tuppa toov eakas härra, kes oma nime ütelda ei taha, kontsertidest siiski vaimustuses pole. “Kui nii ligidal elada, ega ta hea ei ole, rahu kaob.”

Paar maja eemal elav Koidula Pihl ütleb, et tema pole küll amfiteatri vastu, sest ega neid kontserte ju iga päev ka ole.

“Muidu on ikka tänavad ja asfalt, aga siin on loodus, ja kui linnamägi korda saab, läheb veel kenamaks,” arutleb Pihl.