Aedoad kabatšokiga

- 1 kabatšokk (umbes 500 g)
- 400–500 g rohelisi aedoakaunu
- 3–4 tomatit
- oliiviõli
- soola
- 2–3 sl jahu
- 3–4 sl riivsaia
- 4 küüslauguküünt

Pange puhastatud ja pooleks lõigatud oakaunad nõrgalt soolase veega 10–12 minutiks keema. Pehmed oad nõrutage kuivaks ja hoidke soojas kuni serveerimiseni.

Lõigake kabatšokk viiludeks (umbes ½ cm), kastke jahu ja riivsaia segusse ning praadige mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kui võtate praetud lõigud pannilt, riputage neile soola ja peeneks hakitud küüslauku.

Pärast kabatšoki praadimist pange õlisele pannile viiludeks lõigatud tomatid ja kuumutage läbi mõlemalt poolt. Kui soovite toekamat toitu, keetke kartuleid juurde.

Keedetud oad küüslaugumaitselise praetud kabatšoki ja tomatiga on maitsev ja tervislik kõhutäide.

Lillkapsas riivsaia ja kookoshelvestega

- 400 g lillkapsast
- 2 sl võid
- soola
- 2 sl röstitud riivsaia
- 1 sl röstitud kookoshelbeid

Lillkapsas murdke või lõigake väiksemateks osadeks ning keetke soolaga maitsestatud vees parajalt pehmeks, mitte pudruks. Tulisel pannil segage riivsai kookoshelvestega ja pidevalt liigutades kuumutage kergelt läbi. Nõrutatud kapsaõisikutele kallake sulavõid ja puistake üle riivsaia ning kookoshelvestega. Viimased muudavad toidu erliselt nauditavaks.

Kalafilee salati ja mustikakastmega

- 400 g kala (võib olla külmutatud mintai)
- 1 tl viiepiprasegu
- 1 sl sidrunimahla
- ½ tl soola
- 2 sl hakitud tilli
- õli
- võid

Salat

- 1 dl mandlilaaste
- ca 1 l rebitud salatilehti
- 8 redist
- 2 väikest kurki

Kaste

- 5 dl mustikaid
- ½ dl palsamiäädikat
- ½ tl soola
- 2 küüslauguküünt
- 1 dl õli

Toidu valmistamist alustage salatist. Mustikad kallake väiksesse keedunõusse – kui marjad on väga kuivad, lisage 2 sl vett ja hautage kaane all umbes 5 minutit. Suruge marjad läbi sõela, lisage äädikas, sool ja hästi peeneks hakitud küüslauk. Kui soovite nõrgemat küüslaugumaitset, lisage poolitatud küüslauguküüned valmis kastmesse. Kogu aeg kastet segades niristage juurde õli, seejärel kallake kaste serveerimisnõusse ja asetage külma.

Koorige kurgid, lõigake ratasteks, samuti viilutage redised ja asetage rebitud salatilehtedele.

Kuumutage mandilaaste pannil, kuni muutuvad kuldseks, siis lükake nad pannilt taldrikule jahtuma. Valage pannile veidi õli ja lisage noaotsaga võid.

Laotage kalafileed lõikelauale, puistake neile värskelt jahvatatud piprasegu ja sidrunimahla ning praadige kuumaks läinud pannil kiiresti küpseks.

Puistake peale tilli, tõstke fileed salatile ja raputage üle mandlilaastudega. Võtke kaste külmikust ja segage, enne kui toidule valate. Kastet lisage serveerimisel õige vähe, aga kastmenõust võib söögi ajal igaüks ise juurde valada.

Roheline panniroog

- 300 g kana- või kalkunitükikesi (rinna- või kintsuliha)
- 2–3 sl rohelist pestokastet
- ½ tl purustatud musta pipart
- 125–150 g nuudleid
- paar peotäit aedoakaunu
- 1 väike lill- või spargelkapsas
- 1 väike suvikõrvits
- 1 väiksem porru
- 1–2 sl õli
- soola
- 1–2 dl õuna- või ananassimahla
- hakitud basiilikut

Maitsestage linnuliha pesto-kastme ja pipraga ning jätke seisma, kuni valmistate köögivilja ette. Aedube keetke umbes 10 minutit, ligikaudu sama aeg kulub nuudlite keemisele. Nii nõrutatud oad kui ka nuudlid hoidke soojas. Tükeldage ülejäänud köögiviljad. Seejärel praadige vähese õliga lihapalad (5 min) ja tõstke taldrikule.

Valage pannile ülejäänud õlikogus ning küpsetage selles tükeldatud kapsas, suvikõrvits ja porru poolpehmeks. Lõpuks segage kõik pannil kokku – nuudlid, oad, liha ja muud köögiviljad ning lisage mahl. Kui tundub, et mahla jääb väheks, kallake pisut vett juurde, segage, maitske ja ajage toitu kogu aeg liigutades ühtlaselt kuumaks. Peale puistake hakitud basiilikut.

Marjapirukas

Tainas

- 150 g võid või margariini
- ½ dl suhkrut
- 2 ½ dl nisujahu
- 1 dl kaerahelbeid
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 sl külma vett

Täidis

- 1 l karusmarju, mustikaid või muid marju
- 3 muna
- ½ dl suhkrut
- 2 ½ dl piima või rõõska koort
- 1 sl maisitärklist
- 2 tl vanillsuhkrut

Hakkige jahu, kaerahelbed ja rasvaine sõmerjaks puruks, lisage vesi ja segades suruge kiiresti tainaks. Jätke pooleks tunniks külma paisuma. Siis vajutage tainas koogivormi põhjale ja servadesse. Puhastatud marjad laotage tainale. Need võivad olla ühest liigist või mitme marjaliigi segu, näiteks sinikad ja vaarikad, karusmarjad ja mustikad, mustad sõstrad ja karusmarjad.

Munad kloppige suhkru, piima, vanillsuhkru ja tärklisega hästi segi ning kallake marjadele. Küpsetage 200° juures umbes 35 minutit, kuni täidis on hüübinud ja servad krõbedad. Lauale võite piruka anda kohe pärast küpsetamist leigena või täiesti jahtunult.

Kerge karusmarjakook

- 2 dl hapupiima või petti
- 2 dl suhkrut
- ¾ dl õli
- 1 dl rukkijahu
- 2 dl nisujahu
- ½ dl kaerakliisid
- 2 tl küpsetuspulbrit

Täidis

- 3–5 dl puhastatud karusmarju
- ½ dl õli või vedelat margariini
- 1 dl kaerahelbeid
- ½ dl pruuni suhkrut
- 1 tl kaneeli

Segage kausis hapupiim, suhkur ja õli, lisage mõlemad jahud ja küpsetuspulbriga segatud kliid ning valage kiirelt läbi klopitud tainas võiga määritud koogivormi (28 cm). Raputage puhastatud marjad kohe koogitainale ning samas kausis, milles tegite taina, segage sõmer puru õlist, kaerahelvestest ja suhkrust. Maitsestage see kaneeliga ning puistake marjadele. Küpsetage 200° juures umbes 30 minutit, kuni kook servast kenasti pruunikas.

Sellisest tainast võite küpsetada kooki ka muude marjadega, samuti rabarbri või õuntega.