Osalevad kutsutud külalised välismaalt, Väike-Maarja valla ja Krusensterni nim. MTÜ esindajad, Eesti Mereakadeemia, aga ka Saksamaa, Venemaa ja Norra Suursaatkondade esindajad. Järgneb Kodila ja Järlepa mõisate külastamine ning mälestushetked Rapla kalmistul, kus asub Krusensternide hauaplats. Õhtuks jõuavad konverentsi külalised Rakverre.

Laupäeval, 16. oktoobril algusega kell 10.00 toimub Kiltsi lossis rahvusvaheline ajalookonverents „Kiltsi mõis ja selle omanikud“.
Kell 10.00 — 11.00 on külaliste registreerimine ja tutvumine renoveeritud mõisa peamajaga.
Konverentsi kava kohaselt öeldakse kell 11.00-11.15 avasõnad ja tervitused, et seejärel jätkata ettekannetega kuni kella 13.30-ni. Kunstiteaduste kandidaat Ants Hein tutvustab Kiltsi mõisast valminud monograafiat. Edasi arutleb Tõnno Jonuks (PhD) Kiltsi lossi vanuse üle arheoloogia põhjal. Kiltsi lossi seinamaalingutest räägib Heli Tuksam. Erki Tammiksaare (PhD) teema on “Paul Theodor von Krusenstern (1809-1881) ja tema panus Põhja-Jäämere uurimisse“. Malle Salupere räägib ammendamatust arhiivist ja Krusensternide “pusle” uutest fragmentidest. Igor Logishev Odessast annab ülevaate Ferdinand Platon Krusensternist ja tema järeltulijatest. Kiltsi mõisa olevikku ja tulevikku tutvustab Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm.

Pärast konverentsi järgnevad mälestusminutid Väike-Maarja kirikaias, kuhu on maetud Krusensternide perekonnaliikmeid, misjärel külastavad perekonnaliikmed Muuga ja Lasila mõisaid.

Konverentsile on oodatud kõik huvilised. Konverents on osalejaile tasuta.
Konverentsi korraldab Krusensterni nimeline mittetulundusühing.

Adam Johann von Krusenstern ostis Kiltsi mõisa 1816.aastal. Kiltsi mõisas valmis tal ka ümbermaailmareisi materjalide põhjal koostatud “Lõnamere atlas”, mida peeti oma aja parimaks.
Adam Johann von Krusenstern suri Kiltsis 12.augustil 1846 ning maeti Nikaoli I erikäsul Tallinna Toomkirikusse.