Herne-püreesupp peekonikrõpsuga, odrakruubisalat külmsuitsulõhega, odrakarask — neid rahvuslikke roogi tänapäevases vormis pakkus Eesti presidendipaar oma riigivisiidil Rootsi.
Presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm valmistas koos abilistega vastuvõtuks hõrgu herne-püreesupi peekonikrõpsuga.
Foto: Ilmar Saabas
Need hõrgud road nuputas välja ja komponeeris kohapeal koos abilistega kokku presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm. Kodumaised toiduained olid Eestist kaasa võetud.
“Mulle meeldib serveerida meie klassikalisi toite kaasaegses vormis, anda tuntud toidule uus välimus ja võlu,” selgitab peakokk.
Eestlaste käsutusse anti peopäeval Tallinki laeva Baltic Queen köök ja toidud transporditi hermeetilistes kastides otse Stockholmi esinduslikku Ooperiterrassi restorani, kus Eesti riigipea vastuvõtt toimus.
Enne rahvusroogade maitsmist andis kahesajale kutsutud külalisele kontserdi ansambel Uma, siis käteldi Rootsi kuninga Carl XVI Gustafi ja kuninganna Silviaga, samuti meie presidendipaariga. Alles seejärel said külalised proovida häid roogi nii Eesti kui Rootsi kokkadelt.
Road kaunis garneeringus
Vaatamata kõlavatele nimedele, kinnitab Inga Paenurm, et vastuvõtul pakuti kõige lihtsamaid roogi ja sellise peolaua võib igaüks ise kodus valmis teha.
Võtame või hõrgu herne-püreesupi krõbeda peekoniga. “See koosneb lihtsast porgandi-püree-, samuti herne-püreesupist, mida pakkusime külmana.”
Peakoka kirjelduse järgi löödi mõlemad püreesupid vahule ja pandi kihiti supitopsidesse – oranž ja roheline vaheldumisi. Garneeringuks lisati maitsestatud vahukoort ja krõbedat
peekonit.