Paraku ei paku ilm sel aastal meile mingit stabiilsust, vaid on hüplik. Olud muutuvad väga sageli, tehes haake kord ühele, siis teisele poole ja mõnikord tagasisuunaski.

Sajune külvi- ja lõikusaeg

Selline dünaamika võib olla sõltuvuses ühelt poolt teadaolevate globaalsete õhuvoolude liikumisega, teisalt maamagnetismi kõikumistega ja kolmandaks nende omavaheliste sõltuvustega.

Aasta üks iseloomulikumaid ilmahoiakuid on sagedased sademed ja aeg-ajalt lausa nende üleküllus. Sellega võivad külvimehed aprillis päris hädas olla. Kuu algus on siis küll kuiv, ent jahe, magusaim külviaeg aga sajune.

Meie põllumeestele võib saabunud jäneseaasta tähendada keerulist vilja-aastat. Üldiselt kasvavad teraviljad siiski hästi, kuna juuli tuleb enamasti soe, kuni +32 kraadi, päikesepaisteline ja suhteliselt suure ultraviolettkiirgusega, mis hävitab taimedel mõningaid haigusetekitajaid.

Kartulit, porgandit ja tomatit aga ohustab kasvuaegne mädanemine.

Samas on oodata keskmisest paremat heinakasvu.

Kõige sobivam tuleb aasta kurgi, kapsa, redise, kõrvitsa, paraku ka umbrohtude kasvuks.

Põhiline mure tuleb aga viljalõikusega. Õnneks on augustis siiski paar vähese vihmaga perioodi, ühtekokku tosina jagu viljavõtupäevi, mis on alumine piir, et agaramad oma vilja üles saaks. Kartulivõtuks on hea vaid septembri esimene kümmepäevak, edasi keerab jälle vihmale.

Idamaine loomasümbolitega kalender annab meile vastuseid ka ses osas, kuidas looduslikud mõjurid, sealhulgas taevakehad inimesi mõjutavad.

Võrreldes äsja lõppenud tiigriaastaga, suurenevad kõige enam konservatiivsus ja diplomaatia, ratsionaalsus ja seltsivus ning püsivus ja tööjõudlus. Endiselt jääb madalseisu seksuaalsus ja perekondlikkus.

Seevastu kõige enam vähenevad sel aastal agressiivsus ja emotsionaalsus, aga ka vitaalsus ja ilumeel.

Mainitust kõige olulisemaks pean üheaegselt diplomaatia suurenemist ning agressiivsuse ja emotsionaalsuse vähenemist. Idamaise looduskalendri järgi tähendab see järjepidevat pingete, sh agressioonide vähenemist.

Meie igapäevaelus võiks see tähendada stressi ja üksteise kritiseerimise vähenemist.

Kassi keerulised käigud

Kokkuvõttes peaks looduslike mõjurite alusel jäneseaasta tähendama ka meil Eestis pingete vaibumist ja inimeste suuremat omavahelist mõistmist.

Et aga jänes ilma põhjuseta ei hüppa, saavad tagantsundijateks olema näiteks draakon või hobune.

Kui aga võrrelda jänest kassiga, siis tuleb arvestada, et kass sirutab oma küüned välja ka siis, kui teda silitada ning tahab inimese liikumissuuna eest risti läbi joosta. Seega kassi käigud on keerulisemad kui jänese omad.