Lihtne hooldus ja pikaealisus

Epopõrandaid on lihtne hooldada ja aja möödudes väikeste kuludega värskendada, uuendada. Tänu betoonist aluspinnale on need ka vastupidavad, väga praktilised ning samas pilkupüüdvad.

Epopõrandale annab tugevuse ja vastupidavuse põrandale kantud kihi paksus. Mida õhem kiht, seda odavam ja lühiealisem ja mida paksem kiht, seda kallim ja pikaealisem.

Enamasti otsustatakse epopõranda kasuks kodus neis ruumides, mis on niisked, külmad või vajavad lihtsalt tugevamat katet – nagu vannitoad, saunad, garaažid, keldrid ja majapidamisruumid. Aga miks mitte ka elutubadesse, koridori või kööki? Betoonpõrandate katmine epokattega tähendab kodustes tingimustes samahästi kui eluaegset lahendust.

Aluspind on tähtis

Eeldus hästi toimivale põrandale on õigesti valitud betooni mark, selle paigaldamine ja kvaliteetne pinnaviimistlus. Nagu kõik töödeldavad pinnad, nõuab ka epokatte alune betoonkiht väga hoolikat eeltööd – karestamist, puhastamist. Soovituslikult ei tohi kasutada betooni järelhooldusaineid, kuna need vähendavad betoonpinna poorsust ehk takistavad epokatte imendumist.

Epokate moodustab betooniga monoliitse terviku, mida liimitavate ja tasandussegudega paigaldatavate katetega nagu keraamiline plaat, PVC-materjal ja linoleum ei saavutata. Kui epokattega kaetud põrandad kuluvad, saab neid lihtsa vaevaga uuendada või katta paksemate ja tugevamate massidega.

Epopõranda sobitamisega sisekujundusse ei teki probleeme, sest värvitoone saab RAL kataloogist valida ja lõputu hulk erinevaid variante on võimalik saada värviliste liivade ja dekoratiivkivide segamisel. Vähe on veel levinud lihvitud terratso ehk Superfloor põrandad, nende kõrgema hinnataseme tõttu, kuid omadustelt ja väljanägemiselt ületavad nad teatud kohtades kordades epokatete omadusi.

Epopõranda tegemine ei käi asjast huvitatud töömehele üle jõu, aga kindlasti peaks end enne kurssi viima spetsialistide õpetussõnadega. Eestis pakuvad epopõrandate tegemist paljud firmad, nii et betoonist valatud põranda suhteliselt soodsa hinnaga lahedaks ning vähe hooldust vajavaks põrandaks tegemine ei ole sugugi keerukas.