P.A.I. aga ei sündinud vaid selleks päevaks ega olnud ühekordne ettevõtmine.

Pärast eelmise aasta 1. maid on seda omalaadset raha antud 815 vabatahtliku töötunni eest, olgu selleks talgutel osalemine (viimased neist toimusid Paides 19. ja 26. märtsil) või muu vabatahtlik töö.

Vabatahtliku töö näidetena nimetab Rainer Eidemiller Paide kogukonnakeskuse maja renoveerimist, kogukondliku ajalehe väljaandmist, abistamist transpordiga, aga ka Järva-Jaani vabatahtlikku vetelpäästet.

Tasu kiirkuumuti eest

Loomulikult antakse nimelise rahana vormistatavaid P.A.I.-sid välja ka 7. mail toimuval “Teeme ära!” talgupäeval.

Samas on P.A.I.-de kasutamine piiratud: ta on maksevahend vaid Paide kogukonnakeskuses, lisaks inimeste omavahelises käibes.

Põhimõtteliselt tähendab see, et vabatahtliku töö tundide eest saab Säästva Renoveerimise Infokeskuselt rendile võtta näiteks kiirkuumuti (ehk infrapunaseade puitpindadelt vana värvi mahavõtmiseks) või tasuda taaskasutamiseks minevate vanade palkide eest.

Põhjus, miks raha just sellel suunal käibib, on tõsiasi, et Paide kogukonnakeskus kasvas välja kohalikust Säästva Renoveerimise Infokeskusest, mille põhieesmärk on just vana ja väärtusliku väärikal moel korda tegemine.

Nüüd tahab Tallinnas juristina tegutsev, aga praegu Järvamaal isapuhkusel viibiv Rainer Eidemiller viia P.A.I. laiemasse kasutusse.

See tähendab, et sügiseks püütakse vähemalt ühe Järvamaa omavalitsusega saavutada kokkulepe, mille põhjal vähemalt üht teenust oleks võimalik osta osaliselt P.A.I.-des. “Tõenäoliselt saab esimeseks partneriks Paide linn, kus ka kõige rohkem P.A.I.-sid välja antud,” lausub Eidemiller.

P.A.I. juba ka Järva-Jaanis

Võimalike teenustena, mida vabatahtliku töö eest osta saaks, võiksid kõne alla tulla spordihalli või ujula kasutamine.

“Tõenäoliselt saaks tegu olla kuupiletiga, sest P.A.I. kursiks on meie hinnangul 3 eurot,” nendib Eidemiller.

Tema teine idee on aga see, et ka teistes Järvamaa paikades võiks P.A.I.-sid välja jagada. Partnereid selleks veel leitud pole, küll on kogukonnakeskuse rajamise plaani peetud Järva-Jaanis, kus lisaks Paidele ainsana ka P.A.I.-sid jagatud.

Vabatahtliku töö raha on Rainer Eidemiller viinud üheks tänavusele talgukampaaniale kutsujaks. “Tule talgutele, leiad raha!” kõlab lause tema näoga reklaamplakatil.

Omade vahel võiks see kõlada aga hoopis “Tule talgutele, leiad P.A.I.!”.

Eidemilleri enda tänavune talgupaik pole aga tema varasemaid eelistusi arvestades üllatav – taas käärib ta käised üles Paide kogukonnakeskuses.


“Leia oma!” üleskutseid

KutseKutsuja
Tule talgutele, leiad armastuse!Eneli Saabas, kes nüüdseks värske abikaasa ja poja ema.
Tule talgutele, leiad raha!Rainer Eidemiller, kes soovib P.A.I. ideed edasi arendada.
Tule talgutele, leiad töö!Natalja Alp, kes nüüd töötab Maarja külas.
Tule talgutele, leiad teotahte!Tanel Talve, kelle usk inimestesse sai uut kinnitust.
Tule talgutele, leiad elu!Maret Metsmaa, kes tõdes, et elu külades polegi välja surnud.
Tule talgutele, leiad kivi!Reet Viira, kes polnud kadakatukas varem märganud suurt kivi.