Tutvu konkursitöödega

Kuuest laekunud tööst ei vastanud kahjuks üks esitatud tingimustele ja seetõttu saame rääkida viiest kavandist. Kavandite loojate nimed on praegu veel kinnistes ümbrikutes, mis avatakse alles pärast hindamise lõppu ja konkursi võitja selgumist. Töid saab eristada neile pandud nimede järgi: „Tuli“, „Lõiked“, “Südame lähedal“, „Veemuusika“ ja „Miil“. Iga nimetus on tihedalt seotud projektis pakutavate lahendustega.

Ideekonkursi võitja väljaselgitamiseks moodustatakse komisjon, kuid korraldajatel on suur soov teada saada ja arvesse võtta ka Väätsa valla kodanike arvamust. Seepärast on võistlustööd alates esmaspäevast, 19. juulist kuni 9. augustini rahvale tutvumiseks väljas Väätsa raamatukogus. Leidke kolme nädala jooksul päev raamatukogu külastada ja anda hääl oma lemmikule.

Veel augustis on kavas puhkeala planeeringu algatamine, millele järgneb kuid kestev projektide ettevalmistamine. Kindlasti tuleb leida kaasfinantseerijaid. „Puhkeala valla vahenditega rajada ei ole võimalik, kuid õnneks on piisavalt toetusmeetmeid, millest saab tuge vabaaja veetmise ja sportimisvõimaluste ning külaelu edendamiseks. Seda kõike puhkeala kujundamine ju ongi,“ sõnas vallavanem Jarno Laur.

Pakuti erinevaid lahendusi

Väätsa aleviku keskuses asuv paisjärv on kahtlemata pilkupüüdev ja seepärast on selle ümbruse heakord väga oluline. Asulat läbiv järvesilm on meie üheks rikkuseks, mis annab erinevaid võimalusi vaba aja veetmiseks.

Võib öelda, et esitatud kavandid on suhteliselt sarnaste lahendustega, mille tingis etteantud lähteülesanne. Peamine tingimus oli, et paisjärve äärne ala, mida praegu kasutatakse puhkealana, säilitaks pärast heakorrastamist ja rekonstrueerimist endise funktsiooni, kuid muutuks atraktiivsemaks nii kohalikele elanikele kui ka turistidele. Nähti ette: haljastuse parandamine ning ala väljaarendamine puhkuseks ja vaba aja veetmiseks; paisjärve saare kasutuselevõtt puhke- ja ürituste korraldamise kohana; supluskohtade heakorrastamine ja varustamine kõikide vajalike infrastruktuuri elementidega; tervisespordialadega tegelemise võimaldamine; kultuuri- ja meelelahutusürituste korraldamiseks vajaliku infrastruktuuri rajamine.

Sellest tingituna oligi projektides kõlakoda paigutatud saarele, antud erinevad lahendused saarele viivate sildade juures ujuvsildadeni välja, samuti võimalused erinevate spordi- ja tervisespordialadega tegelemiseks, ujumiskohad, paadilaenutus, erinevatest materjalidest jalutusradade võrgustik ümber saare jne.

Mõni projekt hoidis ühtset stiili, teine sobitas kokku erinevad stiilid. Näiteks töö „Lõiked“ jagab ala kasutuse, üldilme ja iseloomu poolest kaheks. Idakallas on looduslik maastikupark, läänekallas seevastu linnalikum ja hooldatum. Väga omapärase ja suursuguse mulje jätavad siin jalakäijate silla kohale kavandatav pergola ja valgusskulptuurid järves.

Üsna omanäoline kavand „Veemuusika“ lähtus järve kuju visuaalsest sarnasusest viiulivõtmega. Sellest tingituna olid kõik kasutusele tulevad detailid seotud muusika või muusikainstrumentidega. „Muusikat tekitab puhkealal eelkõige kasutaja ise. Nii erinevatel instrumentidel mängides, laululaval musitseerides kui ka lihtsalt erinevatel materjalidel kõndides, joostes või rattaga sõites,“ ütleb autor seletuskirjas.

Raske on siinkohal täpset ülevaadet lugejani tuua. Minge kindlasti konkursitöödega raamatukokku tutvuma ja olgu ette öeldud, et varuge selleks aega. Lõpetuseks lause projektist „Südame lähedal“: „Paisjärve ümbrus oma erinevate tõmbepunktide, loodusliku keskkonna ja põnevate vimkadega on üks kena kodune koht, täitsa SÜDAME LÄHEDAL!“