Esimene september on esimese koolikella pidu. See on kauaoodatud päev kõigile neile, kes esmakordselt astuvad üle koolimaja läve. Seepärast ongi see päev neile kõige erutavam ja meeldejäävam. See on pidupäev ka neile, kes ei istu küll esimest korda koolipinki, aga teevad oma järjekordse sammu pikal, kuid huvitaval ja avastusterohkel kooliteel…

Miks siis õppeaasta algab just sügiskuu esimesel päeval?

Juba 15-st sajandist on Uus Aasta alanud esimesel septembril, aga kuna sel ajal olid kõik koolid kirikute juures, istusid ka kõik õpilased koolipinki kirikliku uue aasta esimesel päeval. On veel üks tõestus sellele versioonile: kõik tähtsamad põllumajanduslikud tööd lõppesid kalendrisügise saabumisega, seepärast ei olnud võimalik noort põlvkonda vabastada ilma, et see oleks tekitanud kahju perekonna töödele. Hispaanias, muide, sõltub õppeaasta algus seniajani sügiskoristuste lõpust ja isegi selle maa erinevatel piirkondadel on õppeaasta alguseks oma aeg. Aga kuidas on lood teistes maades? Enamikes endise NSVL vabariikides avatakse koolimajade uksed siiski traditsiooniliselt 1.septembril. Teistes maailma maades ei ole selleks ühtset kuupäeva. Näiteks Saksamaal ja Prantsusmaal algab õppeaasta augusti keskelt kuni septembri lõpuni, Itaalias 1.oktoobril, Jaapanis 1.aprillil, Gruusias 20.septembril. Austraalias, meie maakera teisel küljel, alustatakse õppimist veebruaris, see tähendab nende kalendri järgi suve lõppu. Kui halvasti see ka ei kõlaks, kuid isegi 21.sajandil ei ole kõikides maades kooliharidus kohustuslik. Lapsed ei pea, näiteks, üldse koolis käima Pakistanis, Keenias, Gambias, Liibanonis ja veel mõnedes Aafrika ja Aasia riikides. Sellest tulenevalt on ka kirjaoskajate protsent nendes riikides väga madal. Juba 17.sajandil väljapaistev Tšehhi valgustaja-pedagoog Jan Amos Komenski, kelle tööd on formeerinud paljusid tänapäeva koole, tõestas, et «inimese saamisel inimeseks peab ta omandama hariduse». Ja mitte juhuslikult ei ole meie maal Teadmiste Päeva, mis kuulutab uue õppeaasta algust, muudetud riiklikuks pühaks.

Head pidupäeva teile, kallid õpetajad, õpilased, esimesse klassi astujad, üliõpilased ja lapsevanemad! Tahame loota, et see tähelepanuväärne päev saaks teile kõigile mälestusväärseks sündmuseks ja teie teadmiste omandamise alguspunktiks pikal eluteel.