11. septembril tähistas armastatud helilooja Arvo Pärt oma 75. sünnipäeva. Sel puhul näevad kõik Pärdi muusika austajad kolmapäeval,22. septembril Kuressaare Kultuurikeskuses Peter Guyeri ja Norbert Wiedmeri dokumentaalfilmi „Helid ja vaikus”, mis räägib loo helilooja Arvo Pärdi ja produtsendi Manfred Eicheri vahelisest koostööst. Dokumentaalfilmi näeb Kultuurikeskuses kell 15 ja kell 18, linateose pikkus on tund ja 28 minutit. Pilet maksab 35 krooni ning seda saab osta kultuurikeskuses ja teistes Piletilevi müügipunktides. Ligi viis aastat kestnud võtteperioodi jooksul valminud ning publiku muusikalisele reisile Eestist Argentiinani viiv poeetiline dokumentaalfilm loob harukordse võimaluse kogeda, kuidas tekib usaldus tipphelilooja ja tipp-produtsendi vahel, muutes viimase osaks teose loomisprotsessist. Hämmastavalt saab jälgida,kuidas täielikult muusikale ja artistile pühendunud Eicher suudab avada ja talletada muusika maagia selle kõigis nüanssides, olgu stiiliks religioosne muusika või tango.

Vaieldamatult 2009. aasta olulisemate muusikafilmide hulka kuuluv ”Helid ja vaikus” on oluline film nii muusika loojatele, nautijatele kui salvestajatele, sest näitab, kuidas me ehk peaksime muusikat tunnetama, väärustama ja kuulama. Nagu märgib filmis Nora Pärt: „Kuigi me oleme juba salvestusest lõpmatuseni väsinud, kuuleme endas ideaalselt heli - puhast ja selget. Kuid me teame, et Manfred suudab kuulda meist isegi paremini“. Manfred Eicheri kaaslasteks dokumentaalfilmis on ECM’i heliloojad ja muusikud Arvo Pärt, Eleni Karaindrou, Dino Saluzzi, Anja Lechner, Anouar Brahem, Gianluigi Trovesi, Marilyn Mazur, Nik Bärtsch, Kim Kashkashian, Jan Garbarek ja paljud teised.

„Iga heli on minu jaokskui komeedi saba, mis jätab endast taevasse ereda jälje,“ võtab oma elufilosoofia ning suhte muusikasse kokku Manfred Eicher, tõenäoliselt üks maailma parimatest muusikaprodutsentidest ning seda suure algustähega. Eicheri 1969. aastal asutatud ja pidevalt auhinnatud Müncheni plaadifirma ECM Records on sünonüümiks kvaliteedile nii klassikalises, eksperimentaal- kui jazzmuusikas, olles sadade muude tippartistide hulgas välja andnud nii Arvo Pärdi, Keith Jarreti kui Jan Garbareki muusikat.

„Filmiga tähistame Arvo Pärdi sünnipäeva ja samuti rahvusvahelist muusikapäeva,” sõnas linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas, tänu kellele filmi Kuressaares näeb. Jalaka sõnul näidati filmi möödunud aastal PÖFFil (Pimedate Ööde Filmifestival), mujal Eestis see linastunud ei ole. Kuressaarde jõuab dokumentaalfilm tänu PÖFFi toimkonna ja Kuressaare Kultuurivara heale koostööle.

Vaimulik muusika idast ja läänest

Pühapäeval, 26. septembril kell 18 on aga kõik oodatud Laurentiuse kirikusse, kus esineb ansambel Vox Clamantis kavaga „Orient ja Occident”. Sel õhtul kõlab vaimulikku muusikat Idast ja Läänest. Idakiriku traditsioonidest kuuleb vanausuliste laulu, aga ka muusikat Armeeniast, Gruusiast ja Kreekast. Läänekirikust lauldakse gregooriuselaulu ning keskaegset polüfooniat. Ida-ja läänekiriku ühendajana tulevad ettekandele Arvo Pärdi teosed.

Ansambel Vox Clamantis on loodud 1996. aastal ja ühendab endas noori muusikuid, keda kõiki seob ühine huvi gregooriuse laulu vastu. Ansambli kunstiline juht ja dirigent Jaan-Eik Tulve on sündinud Tallinnas. 1991. aastal lõpetas ta Tallinna Riikliku Konservatooriumi koorijuhina ning jätkas seejärel õpinguid Pariisi Rahvuslikus Kõrgemas Muusika ja Tantsu Konservatooriumis gregoriaani koori dirigeerimise erialal. Aastast 1996 on Jaan-Eik Tulve gregoriaani õppejõud Eesti Muusikaakadeemias. Vox Clamantise kontserdi piletid maksavad eelmüügis100/75 krooni, kontserdi päeval 150/100 krooni. Piletid on müügil Kuressaare kultuurikeskuses ja teistes Piletilevi punktides ning tund enne al-gust kohapeal.

Artur Rinne 100

Armastatud lauljale, Artur Rinnele pühendab oma etenduse „His Master’s Voice: Artur Rinne 100“ teater Varius ning seda saavad kõik Rinne austajad kuulata ning näha

4. oktoobril kell 18 Kuressaare kultuurikeskuses. Avasõnad lausub rahvusooper Estonia kunstiline juht Arne Mikk. Lavastus valmis Eesti Rahvusraamatukogu 90. juubeliks ja toetub ajaloolistele faktidele. 2008. aastal andis Taani Kuningriik Eesti Rahvusraamatukogule üle ligi 200 matriitsi eesti muusikaga, mille salvestas 1939. aastal suurkontsern The Gramophone Company, mille harukontor „His Master’s Voice“ asus Kopenhaagenis. Aastakümneid ei teatud salvestistest midagi ning arvati, et nad on sõjakeerises kadunud. Alles 2003. aastal selgus, et suurem osa salvestistest on säilinud. Lavastus toetub sellele ajaloolisele faktile ning tutvustab Estonia teatri lauljate elu ja loomingu kaudu omaaegset teatri- ja muusikaelu.

Keskseteks tegelasteks etenduses on Artur Rinne (Peeter Kaljumäe), Benno Hansen (Priit Volmer), Agu Lüüdik (Rene Soom), Milli Reba-ne (Tiiu Laur), teistes osades Raivo Mets ja Indrek Sarapuu. Etenduse autor ja lavastaja Heidi on Sarapuu, muusikud Hain Hõlpus (klaver), Alar Villems (viiul), Sander Udikas (klarnet). Kunstnik Killu Mägi, Annely Pahman Valgus ja heli Raivo Parrik. Etendus on kahes vaatuses ja kestab 2 tundi 15 minutit.

Pileti hind on 100 krooni ja neid saab osta Kuressaare kultuurikeskuses ja teistest Piletilevi müügipunktidest.