Aastaga on tehtud väga palju, aga minu jaoks on olulisim ehk see, et koalitsioonivalitsus on muutnud linnajuhtimise senisest avatumaks ja ausamaks. Parim näide on siin suhtumine korruptsiooni linnasüsteemis. Kõik viimase aja korruptsioonijuhtumid on linnajuhtide poolt selgelt hukka mõistetud ning asutud koos opositsiooni juhitava revisjonikomisjoniga neid uurima.

Üheks tähtsamaks otsuseks oli Tallinna ajalooliste linnaosade säilimine, mis tagas, et võim ei koonduks liigselt linnavalitsuse kätte. Oleme hoidnud varasemalt tugevas miinuses olnud linnaeelarve tasakaalus ning loonud esimest korda linna ajaloos stabiilsusreservi.

Minu jaoks on olnud väga oluline linnavolikogu ja halduskogude komisjonide kaudu kodanikuühenduste esmakordne vahetu kaasamine linnajuhtimisse. Asumiseltsid ja teised vabaühendused ei ole linnavõimu jaoks enam tüütud segajad, vaid tugevad koostööpartnerid. See on väga põhimõtteline muutus.

Lasteaedade rahastamine on suurenenud

Aasta eest koalitsiooni minnes ütlesime, et meie jaoks on kõige olulisem temaatika lasteaedade rahastamine. Olgu siinkohal veel kord rõhutatud, et lasteaedade tegevuskulude rahastamine ei ole aasta jooksul vähenenud. Hoopis vastupidi: kahe positiivse lisaeelarvega suurenesid lasteaedade eelarved 2 miljoni krooni võrra.

2011. aasta eelarvesse suutsime aga sisse viia ligi 5 miljoni kroonise tegevuskulude kasvu. Kindlasti tuleb leida lisaraha ka lasteaia-hoonete remondiks. Seega – kritiseeritagu pealinna lasteaedade rahastamist kui palju tahes – Tallinn ei ole järginud IRLi juhitava Harku valla eeskuju, kus otsustati lasteaedade kohatasu tõsta päeva pealt kahekordseks. 2011. aastast alates hakkab Tallinn hüvitama toimetulekuraskustes perede laste ühistranspordi kulusid. Samuti korvab linnavõim nende laste huvihariduse kulud ning vabastab nad lasteaia kohatasust.

Aasta jooksul oleme loonud ka selliseid sotsiaalseid töökohti, mis toodavad kaaskodanikele lisandväärtust. Heaks näiteks on pargi- ja kalmistuvahid, heakorratöölised ja jalgrattalaenutajad. 2011. ja 2012. aastal plaanib Tallinna koalitsioon luua ligi 2000 sotsiaalset töökohta. Sellele lisanduvad toetused eraettevõtetele töö kaotanud inimeste palkamiseks. Kahe aasta jooksul panustab linn taolistesse initsiatiividesse ligi 120 miljonit krooni.

Tallinn on raskel ajal hoolinud oma inimestest ja panustanud samas ka linna arengusse. Tahame pealinnana olla eeskujuks kogu Eestile. Tänane koalitsioon jätkab oma tööd. Tallinn pole veel kaugeltki valmis.

Jaak Juske on Tallinna Linnavolikogu aseesimees, Linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees