Rikkalikult piltide ja illustratsioonidega varustatud kõvaköitelise ja 120 leheküljelise raamatu tiraaž on 500 eksemplari.
Raamatu on toimetanud Lembit Keerus, pildistanud Avo Seidelberg ja Endel Grensmann, kujundanud Avo Seidelberg, kirjastanud VR Kirjastus.
Monograafia toimetanud Lembit Keeruse sõnul on raamat eestikeelne. Monograafia sobib ka kingituseks väliskülalistele, kuna pildid on varustatud ka ingliskeelsete allkirjadega, samuti on raamatu lõpus avaldatud ingliskeelne resümee.

“Väike-Maarja külje alla jääv Kitsi mõisahoone on üks Eesti omapärasemaid: kerkinud juba 15.-1.6sajandil Wrangelite ja Gilsenite aadlisoole kuulunud vasall-linnusena, ent aastail 1784-1790, kui mõisahärraks oli Hermann Johann Benkendorff, ehitatud ümber noobliks aadlipaleeks. Hiljem on see valdus olnud ka Rüdigeride ning Uexküll-Güldenbandide käes, kuid nimekaim sealsete mõisnike seas on siiski kuulus admiral Adam Johann von Krusentern, kes valdades seda mõisat alates 1816.aastast. Viimastel aastatel on mõishoonet ulatuslikult restaureeritud, muu hulgas on tulnud ilmsiks haruldasi seinamaalinguid,” on kirjas raamatukaanel.

Raamatu üllitamine läks maksma üle 10 250 euro (160 tuh kr). Raamatu valmimine sai teoks tänu Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali, kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupi, Väike-Maarja Vallavalitsuse, Leader programmi, Väike-Maarja ettevõtete (OÜ Reinpaul, AS Pandivere Ehitus, AS Vao Agro) ning üksikisikute Mart Lepiku, Jaak Läänemetsa, Jaan Liivamägi, Ene Preemi, Olev Liblikmanni, Mall Lepiksoo, Siimu Sade, Leili Allikalti ja Valter Pugoneni toele.

A.J von Krusensterni nimelise MTÜ juhatuse esimehe Lembit Keeruse sõnul saab raamatut osta pärast esitlust edaspidi Kiltsi mõisast. Raamatu hind on 15 eurot, ettetellijad saavad raamatu ettetellimishinnaga.

2010. a lõpul valmis mittetulundusühingu eestvõttel 2011.a kalender Kiltsi lossi piltidega.

Huvilised on esitlusele teretulnud.