Diana ja Oksana virtuooslik esitus ja särav olek, õnnestunud muusikavalik, kena saal - see kõik kokku oli kaunis elamus, mis muutis hinge avaramaks ja puhtamaks, viis kuulaja mõtte rändama. Aitäh muusikutele ja korraldajatele!

Maa ja loodusega rohkem seotud inimestel oli kerge ära tunda loodusest tuttavat linnulaulu, ette kujutada aasade kohal puhumas kevadele kohaseid küll külmemaid, kord leebemaid tuuleiile, lõhnu, mis kevadtuul erutavalt ninna toob, putukate askeldamist kesk õitsvaid põllulilli, jõekese vulinat kivistel kärestikel ja tasast voolamist mere poole ...

Üks Eesti parimaid flöödimängijaid ja muusikaakadeemia õppejõud Oksana Sinkova rääkis kuulajaile, et flööt on inspireerinud väga paljusid heliloojaid lindude hääli muusikasse jäädvustama. "Pille kiputakse seostama mingi tegevusalaga: trompetit ja trumme sõjaväega, flööte lindude lauluga," rääkis ta.

Flöödi trillerdavad helid ja kõrged registrid oma pisut vilistava, ent õrna heliga sobivad hästi linde imiteerima. Väga paljudest teostest võib leida otsesemaid või stiliseeritud vihjeid lindudele. Kontserdil võisime kuulata neist mitut pala, millest tagantjärele meenuvad "Märts - Lõoke" Pjotr Tsaikovski klaveritsüklist "Aastaajad", Heino Elleri kolm pala flöödile ja klaverile: "Orus, "Jõel" ja "Aasal". Muidugi ei puudunud kontserdilt W.A.Mozarti ooperist "Võluflööt" üldtuntud papageno aaria.

Pianist Diana Liiv "hoolitses" selle eest, et kuulaja mõte liiga idülliliseks ei muutuks ja esitas Eric Satie' kolm loperdavat prelüüdi koerale: "Tugev noomitus", "Üksi kodus", "Mäng". Silme ette tulid kurvad koerasilmad, kes korraks omapäi jäetud. Ju oli tegu mõne perenaise pikakarvalise sülekoeraga, kelle mõtteid helilooja ja pianist muusikasse panid.

Diana Liiv, kes on läbi käinud (mänginud) pea kõik Eesti mõisad, oli Kiltsis juba kolmandat korda. Järelikult kannatab Kiltsi lossi vana klaver mängida küll! Diana Liiv nentis, et Kiltsi lossi saalis on hea mängida, saalis on hea akustika.

 Ta lubas Kiltsi mängima tulla juba 11. juunil, mil avatakse "Unustatud mõisate" sari koos kontserdiga "Ungari ja slaavi tantsud. Klaveriduo Peterburg - Tallinn". Suvisel kontserdil esitab ta koos Tanya Shragoga (Peterburi/ Boston) J.Brahmsi "Ungari tantse", A.Dvoraki "Slaavi tantse", V.Gavrilinit jt heliloojate loomingut.

 Mis võiks sobida suvesse paremini kui üks kõrvale meeldiv ja kaasahaarav romantiline tantsumuusika kontsert, kus paljud viisid kutsuvad tasakesi kaasa ümisema? Meie mõisates kulges mõisnike elu sageli kui magus jõudeolek - dolce far niente, kust ei puudunud tantsuõhtud ja kaunis muusika.

 Tulge nautima kaunist muusikat heas esituses meie kenas Kiltsi lossis imelisel suveajal!