Algavatel Valga linna päevadel pakutakse neljal päeval meelelahutust ja osalemisrõõmu nii linlastele kui ka külalistele lähedalt ja kaugelt. Liivimaa laat, Nipernaadi etendus, traditsioonilised rammumehe võistlused, paadiralli ja võrride võidusõit, lisaks kümneid üritusi igale eale ja maitsele. Selleaastaste linnapäevade üritustel on erilise tähelepanu all meie linna vanus: jooksudistantsi pikkus on 427 meetrit ja 427 meetrit on ka tantsurivi pikkus. Kutsun teid kõiki osalema ja rõõmustama koos linnaga!

Kahjuks ei saa me muretult suvele vastu minna. Osa muret tahaks, head lugejad, teiega jagada.

Meie tänavate olukord on kohutav. Valga linnal puudus siiani tänavate hoolde kava - töid tehti nn kõhutunde järgi. Süsteemitu teehooldus koos aastatepikkuse alarahastamisega on viinud linna tänavad sellisesse seisu, et nende sõidukõlblikuks tegemiseks kuluks korraga vähemalt Valga linna mitme eelarve jagu raha. Asja teeb hullemaks asjaolu, et suur osa kesklinna tänavaid (J. Kuperjanovi, Kesk, Raja, Vabaduse tänava algus, Kungla jpt) vajavad enne teekatte parandamist maa-aluste tööde lõpetamist veemajanduse projekti raames. Kesklinna piirkonnas on ühe äpardunud ehitusfirma tõttu panemata hulk kilomeetreid vee- ja kanalisatsioonitrasse ning sadevete ärajuhtimistorustikke. Kui AS K&H töödega edasi ei lähe ja lepingut täitma ei hakka, tuleb AS-i Valga Vesi leping üles öelda ja valmistada ette uus hange tööde lõpuleviimiseks. Kahjuks tähendab see seda, et tööd venivad vähemalt aasta, mistõttu pannakse linnaelanike kannatlikkus tõsiselt proovile. Linnavalitsus peab läbirääkimisi projekti rahastava SA-ga Keskkonnainvesteeringute Keskus, et leida kiirem lahendus teede osas, kus maa-alused tööd on teostatud, kuid teekate taastamata.

Õnneks on AS-i Amaks poolt läbi viidavad Tartu ja Viljandi tänava piirkonna veemajandusprojekti tööd graafikus. Teekatte taastamisega alustatakse kohe, kui lõpetatakse trasside kontrollsurvestamine ja Eesti Energia läbiviidavad tööd õhuliinide viimiseks maa alla. Juunikuu jooksul tehakse pindamisremonti mitmel tänaval ja terve suve löökaukude remonti vastavalt vajadusele. Sügiseks valmistame ette Valga linna teehooldekava, et vältida tulevikus sellist kaost ja teede sõidukõlbmatuks muutumist.

Keerulisem on olukord Kungla tn 16 õppehoone rekonstrueerimisega, kus ehitaja on objektilt lahkunud ja, suutmata täita lepinguga võetud kohustusi, alustanud tellija süüdistamisega. Vaadates tagasi, kuidas on kogu seda rekonstrueerimist ülepea kavandatud ja kui lohakalt juhitud, võiks kirjutada õpetliku raamatu. Kuigi juba septembris 2010 juhtis omanikujärelevalve tähelepanu, et ehituse edenemisega ei ole kõik korras ja jaanuaris tõdeti, et probleemide hulk aina kasvab, ei võtnud toonane linnavalitsus midagi ette asjade uurimiseks ja kontrolli alla saamiseks. Lehe trükkimineku ajal on vaidlused ehitajaga pooleli, kuid linnavalitsus on võtnud selge kursi asjad klaariks teha ja nii kiiresti kui võimalik jätkata õppehoone rekonstrueerimisega - koolimaja peab saama korda!

Samas on rõõm, et Valga linna hariduselus keeratakse uus lehekülg. Arvud näitavad karmi tõde: viimasel neljal aastal on märgatavalt kasvanud nende õpilaste arv, kes on läinud Valgast mujale gümnaasiumiharidust omandama. Uued karmid nõudmised gümnaasiumiastmes antavale haridusele esitab järgmisest õppeaastast kehtima hakkav põhikooli- ja gümnaasiumiseadus. Gümnaasiumiealiste laste arv on Eestis tervikuna vähenenud viimase viie aastaga rohkem kui 30%. Loodav, nn puhas gümnaasium (10.-12. klassid) ja ühendatud juhtimise alla viidud põhikool (jääb paiknema nii J. Kuperjanovi t 10 kui ka Kungla t 16 õppehoonesse), lõpetab koolidevahelise põhjendamatu rivaalitsemise. Tagatakse ühtlane ja õppekavale vastav põhiharidus ning taastub Valga kuulsus tugeva gümnaasiumilinnana. Natuke kahju on, et loodav gümnaasium ei saanud ajaloolisesse, talle kõige paremini sobivasse hoonesse, kuid austame siinkohal lastevanemate ja laste soove ning meelevaldselt koolihooneid ümber kolima ei hakka.

Tean, et paljudel meist on laiutava töötuse ja käestlastud linna tõttu löönud kõikuma usaldus linna- ja riigijuhtimisse, kuid head lugejad, tahan teid siiski kutsuda üles - ärgem kaotagem lootust! Usk oma linna peab taastuma, siis saame ka suurematest raskustest üle ning nagu mitmesaja aasta jooksul mitugi korda juhtunud - Valga on taastanud ka pärast suuri raskusi oma potentsiaali Liivimaa keskusena.

Head Valga linna 427. sünnipäeva meile kõigile!