„Maamaksuvabastuse saamiseks tuleb esitada avaldus, avalduse esitamise nõue tuleneb maamaksuseadusest," selgitas linnavaraameti juhataja Einike Uri. „Kodualuse maa maamaksust vabastamiseks tuleb üldistel alustel avaldus esitada ka kõigil riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel pensioni saajatel, kes on seni saanud vastava avalduse alusel osalise maamaksuvabastuse ja -hüvituse."

Maamaksuvabastuse avalduse mugavaim esitamise viis on elektrooniliselt kodanikuportaali eesti. ee kaudu. Lisaks võetakse avaldusi vastu linnaosavalitsuste teenindussaalides ja linnavalitsuse teenindussaalis, elektrooniliselt ja posti teel ajavahemikul 1. september 2011 kuni 10. jaanuar 2012.

Avalduses esitatud andmete vastavust maksuvabastuse tingimustele kontrollitakse rahvastikuregistrist ja kinnistusraamatust seisuga 01.01.2011.

Ühtlasi annab linnavalitsus linnaosade vanematele ülesande korraldada maamaksuvabastuse avalduste vastuvõtmine ja registreerimine ning registreeritud avalduste Tallinna Linnavaraametisse toimetamine. Linnaosavanemad peavad määrama maamaksuvabastuse avalduste vastuvõtu korraldamise eest vastutavad isikud ja vastuvõtjad ning esitama Tallinna Linnavaraametile kindlaksmääratud kuupäevadel informatsiooni vastu võetud avalduste kohta.

Tallinna Linnavaraamet koostab linnaosadele maamaksuvabastuse avalduste vastuvõtmise ja menetlemise juhendi ning korraldab augustikuu jooksul avalduste vastuvõtjate täiendavaks ettevalmistamiseks infopäevad.

Maamaksust vabastamist saab taotleda kuni 180 000 Tallinna koduomanikku. Kodualuse maa maamaksust vabastamine toimub linnavalitsuse korraldusega, vastavad haldusaktid esitatakse linnavalitsuse istungitele ajavahemikus 11.- 25. jaanuar 2012.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul tingis kodualuse maa maksust vabastamise asjaolu, et leibkondade sundkulutused - toidu- ja eluasemekulud - on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, samas on aga reaalpalk langenud.

„Statistikaameti andmetel on 2007. aastaga võrreldes kulutused eluasemele suurenenud koguni 26%, sh on võrreldes 2007. aastaga tõusnud soojusenergia hind 40%, elektrienergia hind 24% ja maagaas 33%," lisas Võrk.