- 13. augustil on rahvusvaheline vasakukäeliste päev.

Vasakukäelisi on aegade algusest saadik olnud kümnendik inimsoost. Paremakäeliste ülekaalu näitavad Kenyast leitud enam kui 500 000 aastat vanad esihambad.

Meie esivanemad töötlesid seal loomanahku, hoides neid pingul hammaste ja nõrgema käega ning kraapides kiviriistaga, mis oli tugevamas käes. Vahel riivas tööriist esihambaid. Kriimustuste suund hammastel näitab, et parema- ja vasakukäeliste suhe oli ka toona 9:1.

See suhe on omane ainult inimesele. Primaadid šimpans ja gorilla, kellega meil on ühine esivanem, ei eelista üht kätt teisele.

Võimalik, et parema käe eelistus arenes koos keeleoskusega. Enamikul inimestest asub keelekeskus vasakus ajupoolkeras, mis juhib keha paremat poolt. Võib-olla just need geenid, mis keeletöötluse vasakusse poolkerasse suunasid, tegidki meil parema poole domineerivaks. On veel terve rida hüpoteese.

- Maailma kultuurid, sh ristiusk, on aastatuhandeid halvustanud kurakäelisi. Parema käega õnnistatakse ja lüüakse risti ette. Lambad seab Kristus oma paremale käele, sikud vasakule. Esimesed pärivad jumalariigi, teised ajab ta igavesse tulle.

Õnneks ei sunnita nüüdisajal vasakukäelisi lapsi koolis enam tegutsema parema käega.

- Internetis ringleb hulganisti kuulsate vasakukäeliste nimekirju, mida kontrollimatult kopi-kleebitakse ja mis leiavad tee koguni raamatutesse. Näiteks pole naljalt nimekirja, kuhu ei kuuluks Aleksander Suur.

Keda huvitab see, et professorid Chris McManus (UK) ja Jocelyn Penny Small (USA) kinnitavad ajakirja “Laterality” 2006. aasta 6. numbris, kuidas pole olemas ainsatki tekstilist ega pildilist tõendit Aleksander Suure vasakukäelisuse kohta (vaid vastupidi!) ning näitavad ära isegi selle linnalegendi algallikad?

Niisamuti ei olnud vasakukäelised Albert Einstein, Winston Churchill ega Marilyn Monroe.

- Üks võimalikke vasakukäeliste nimekirju: Leonardo da Vinci (pigem mõlemakäeline), Isaac Newton, Marie Curie, Henry Ford, Bill Gates, Charlie Chaplin, Nicole Kidman, Jimi Hendrix, Paul McCartney, John McEnroe, Rafael Nadal.

- Seitsmest viimasest USA presidendist on kurakäelisi viis: Gerald Ford (1974-77), Ronald Reagan (1981-89, pigem mõlemakäeline), George H. W. Bush (1989-93), Bill Clinton (1993-2001), Barack Obama (2009-). Legend pajatab, et president James Garfield (1881) olnud tegelikult mõlemakäeline ning osanud üheaegselt kirjutada sama lauset parema käega ladina ja vasaku käega kreeka keeles. Tõenäoliselt olid vasakukäelisena sündinud ka Herbert Hoover (1929-1933) ja Harry Truman (1945-1953).

- 1. V 1989 kuulutas Gröönimaa parlament Kalaallit Nunaanni Inatsisartut välja Gröönimaa vapi, millel jääkaru sümboliseerib maa faunat ning sinine taust Põhja-Jäämerd ja Atlandi ookeani. Heraldika reeglite järgi peaks loom tõstma paremat käppa, ent inuitid usuvad, et jääkarud on vasakukäelised.

- 1. IV 1998 avaldas kiirtoidukett Burger King reklaami, et nüüdsest peale on nende menüüs ka vasakukäeburger. Koostisosad on samad mis harilikul burgeril, ainult 180° pööratud, et vasakukäelistel oleks mugavam süüa.

Uut toodet läksid nõudma tuhanded, kuid paljud tellisid “ikka vana head paremakäeburgerit”.

Mõistagi oli tegemist aprillinaljaga.