Kuidas jõudsite Sauele?

Tulin Sauele otse Tallinna Pedagoogilisest Koolist ja 26 Saue-aastat ongi kogu mu pedagoogiline staaž. Olin alustades kooli kõige noorem õpetaja. Tarkust taga nõudmas olen käinud Tallinna 22. Keskkoolis (praegune Jakob Westholmi Gümnaasium), Tallinna Pedagoogilises Koolis ja Tallinna Pedagoogilises Instituudis. Viimati läbisin mentorkoolituse Haapsalu Kolledžis. Nüüdseks on minust saanud vanemõpetaja.

Kuidas sai teist õpetaja?

Ei saa öelda, et oleksin õpetajatööst juba väiksena unistanud, pigem otsisin keskkooli viimases klassiski veel „oma teed". Ühel hetkel sai aga vastu võetud otsus, et lähen proovin õpetajaks õppida. Täna võin öelda, et pole seda otsust kahetsema pidanud. Eeskujuks pean siiani oma esimest õpetajat.

Mis Teile õpetajaameti juures meeldib?

Mind innustavad kindlasti õpilaste säravad silmad, mis peegeldavad meie koostööd, ning lapsevanemad, kes oskavad hinnata õpetajatööd ja on vajadusel mulle toeks. Usun, et kõik hea meelega tehtu tuleb hästi välja. Olen küll nõudlik, kuid tähtsal kohal minu elus on huumor. Lastega töötamisel olen kogenud, et tihti aitab olukorrast välja hea nali või mõni rahvatarkus. Elurõõm koosneb tillukestest osakestest: väikestest, kiiresti ununevatest heategudest nagu naeratus, lahke pilk või südamest tulnud head sõnad. Ja parimaks tunnustuseks on see, kui endised õpilased soovivad ikka ja jälle kokku saada ning ühiselt veedetud kooliaegu meenutada.

Millised on Teie hobid?

Olen rahutu hing - mulle meeldib reisida, tantsida. Kindlasti meeldib ka muusika ja lugemine. Kui vähegi aega jääb, käin ka ujumas.

Mis on Teie jaoks tähtis?

On palju erinevaid tõekspidamisi, mis on mind vorminud just selliseks, nagu ma olen. Põhiline teadmine, millest olen lähtunud ja mida püüan ka lastele edasi anda, on see, et kõik minu teod ja mõtted mõjutavad mind ja ümbritsevat. Mul on vabadus valida, mida ja kuidas teen, aga ma pean meeles, et igal teol ja mõttel on tagajärg. Usun, et kõik, mida ma teen rõõmu ja armastusega, on hästi tehtud. Ja veel - oluline on lugupidamine teise inimese ning laiemalt kõige elava vastu.

____________________________________________________________

Aasta õpetaja Rita Reiman on leidnud unistuste töökoha

Kui kaua olete õpetajana töötanud?

Olen 27 aastat töötanud õpetajana lasteaias. Pärast kooli lõpetamist töötasin kaks aastat Männiku lasteaias ja nüüd juba 25 aastat Saue lasteaias Midrimaa.

Kuidas sai Teist õpetaja?

Ega sel ajal polnudki eriti valikuid. Kodust ei tahtnud kaugele minna ning otsustasin asuda õppima Tallinna Pedagoogilisse Kooli. Et mulle väikesed lapsed meeldisid ja sai ka naabrite väikesi lapsi koos sõbrannaga hoidmas käidud, otsustasingi selle ameti kasuks. Otsus oli igati õige, sest amet mulle meeldib - ei kujuta ettegi, mida muud võiksin teha! See on mulle kõige meelepärasem.

Mis Teile õpetajaameti juures meeldib?

Võiks öelda, et laste siirus - nad on avameelsed, julged kõike küsima. Lapsed ootavad alati midagi põnevat ja et seda neile ka pakkuda, tuleb pidevalt mõelda uusi ja uusi tegemisi, igaks järgmiseks korraks midagi uut.

Kelleks tahtsite lapsena saada?

Lapsena oli minu kindel soov saada algklasside õpetajaks.

Millised on Teie hobid?

Kõige suuremaks hobiks on aiandus - vaatan kõiki aiasaateid ja loen sellealast kirjandust. Võtan osa Saue linna spordiüritustest, siin on eestvedajaks mu noorem poeg Kaspar.

Kas aasta õpetaja tiitel tuli üllatusena?

Eelmisel aastal nominentide hulka sattumine oli mulle küll väga suureks üllatuseks ja ka nüüd aasta õpetaja tiitli saamine oli üllatus, muidugi, sest nominente oli ju rohkem. Siinkohal tahangi öelda suure tänu oma töökaaslastele - aitäh teile, armas Midrimaa pere!
___________________________________________________________
Elviira Alamaa: minu töö on minu hobi

Saue Muusikakooli õpetaja ja Saue Poistekoori asutaja ning dirigent Elviira Alamaa sai esimese pedagoogina Saue aasta õpetaja tiitli teistkordselt. Tema töö on põnev, olles tihedalt täis mõnusaid lauluproove, vahvaid esinemisi ja huvitavaid kontserdireise.

Kuidas sai teist õpetaja?

Olen erialalt koorijuht. Eesti Muusikaakadeemiasse õppima asudes teadsin, et soovin õpetada lapsi, kuid oleksin diplomi järgi võinud saada ka kutselise koori dirigendiks.

Kui kaua olete õpetajana töötanud?

Olen lastega tegelenud üle 22 aasta.

Mis Teile lastega tegelemise juures meeldib?

Eks ikka säravad silmad, kui midagi välja tuleb, ja nagu poistega ikka - saab sageli teada, kas laul oli selge, alles laval.

Kelleks tahtsite ise lapsena saada?

Arvan, et mul polnudki kindlat unistuste eriala. Armastasin küll vahel naabritüdrukuid laulma õpetada.

Kui Te poleks õpetaja, siis kes oleksite?

Seda on raske aimata, sest pärast põhikooli lõpetamist oleks mind ka 21. keskkoolis ka edasi õppima oodatud, kuid minu valikuks osutus G. Otsa nimeline Tallinna Muusikakool.

Mis on teie hobid?

Kahjuks sellise eriala kõrvalt on raske mingi muu hobiga tegeleda. Mõnes mõttes ongi ju töö ka minu hobi, sest sellise seltskonnaga peabki tahtma natuke rohkem teha kui ainult proove ja esinemisi. Suuremad poisid ja noormehed küsivad ikka, kas me sõidame ka kuhugi ... ja eks ole ju sõidetud ka!

Kas aasta õpetaja tiitel tuli üllatusena?

Tuli tõesti, sest ei teadnud, et seda teist korda on võimalik saada - olin Saue aasta õpetaja ju ka aastal 2004.