„Album „Peipsimaa loodus ja traditsioonid" tutvustab mitmetahuliselt ainulaadset piirkonda, mis paikneb Euroopa suuruselt neljanda järve, Peipsi ääres. Piltidele on jäädvustatud siinsed maastikud erinevatel aastaaegadel, arhitektuur, kunst erinevates ajastutes, kiriklikes Balti-Saksa ja talupojalikes vormides, inimeste sajandite vanune töökultuur, kombed ja elulaad, rääkis Johannes Haav.

Peipsi rannikul tehtud fotodel on ka mitmeid avaliku elu tegelasi, näiteks metropoliit Kornelius, Peipsi Kalurite Ühingu juhatuse esimees Priit Saksing, maavanem Viktor Svjatõšev, ettevõtja ja kollektsionäär Kasepää samovaride toa avaja Veroonika Kookmaa, Mustvee kooliõpetaja ja kultuuripärandi koguja ja hoidja Larissa Korobova ning mitmed teised. Pildiallkirjades leidub ka sotsiaalset huumorit: „Koera sõnum: peremees läks Soome tööle" kannab allkirja foto, millel on jäädvustatud lumehangedes asuvat maja ja selle ees jooksvat üsna kehva välimusega koera.

Allkirjad on eesti, vene ja inglise keeles ning Johannes Haavalt on ka inglisekeelne eessõna.

Trükise „Peipsimaa loodus ja traditsioonid" ilmumist on toetatud Kohalike Omavalitsuste Programmist. Pärast albumi esitlust Betti Alveri muuseumis viisid MTÜ Jõgevamaa Fotokunsti Arenduskeskuse liikmed läbi koolituse fotograafiahuvilistele erinevatest põlvkondadest. Tähelepanelikuks kuulajaks oli ka muuseumijuhtaja Toomas Muru.