Vanaaegsed kaeraküpsised

½ kg kaerahelbeid

200 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

100 g sulatatud võid

1 ½ kl piima

200 ml rõõska koort

Valage kaussi piim ja koor, lisage kaerahelbed, segage ja jätke vähemalt tunniks paisuma. Segage jahu hulka küpsetuspulber ja laske sulatatud võil veidi jahtuda ning lisage need kaerahelvestele. Segage kõik korralikult läbi. Võtke teelusikaga tainast väikesed pätsid, tõstke võiga määritud plaadile ja küpsetage 200° juures kümmekond minutit.

Kaeraküpsised

800 g kaerahelbeid

200 g kohupiima või hapukoort

100 g mett

 ½–¾ kl õli

1 kl nisu- või odrajahu või nende segu

4 tl küpsetuspulbrit

Segage küpsetuspulber jahuga, lisage ülejäänud ained ja segage korralikult alt üles tõstes kõik ühtlaseks massiks. Hoidke tund külmas. Siis rullige jahusel laual õhukeseks, võtke ümmarguse vormiga küpsised või lõigake ruutudeks ja küpsetage 180° juures umbes 15 minutit.

Seesami ja kookosega kaeraküpsised

100 g kaerahelbeid

100 g seesamiseemneid

100 g kookoshelbeid

100 g nisukliisid

1 sl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

2 sl õli

2 sl siirupit

Kuumutage õli ja siirup peaaegu keemiseni, lisage sellesse omavahel segatud muud ained, segage hoolikalt läbi. Tõstke segust kahe teelusika abil pätsikesed, asetage plaadile ning küpsetage umbes 200° juures, kuni nad kergelt värvi võtavad. Küpsetamisel olge valvas, sest need pätsikesed võivad kergesti kõrbema hakata.

Vürtsikad kaeraküpsised

200 g kaerahelbeid

100 g nisujahu

100 g seesamiseemneid

100 g puhastatud sarapuupähkleid

2 ½ sl õli

2 sl mett

2 ½ sl külma vett

kaneeli

ingveripulbrit

Jahvatage pähklid peeneks. Sarapuupähklite asemel võite kasutada ka maapähkleid. Segage kõik ained ühtlaseks massiks ja tõstke pätsikesed teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 15 minutit 225° juures.

Müsliküpsised

100 g rosinaid

100 g pähkleid

2 ½ sl mett

2 sl õli

½ kl piima

Jahvatage pähklid peeneks, aga pähklite asemel võite kasutada ka terveid linaseemneid või kookoshelbeid. Segage kõik ained korralikult läbi, et saaksite ühtlase massi. Laotage see õhukese kihina plaadile, vajutage pealt tasaseks ja lõigake koogirattaga ruutudeks, mida pärast küpsetamist on hea tükikesteks murda. Need küpsised sobivad isegi hapupiima kõrvale.

Kardemoniküpsised

400g jahu

100 g võid

2 sl mett

½ kl piima

½ tl soola

2 tl jahvatatud kardemoni

2 tl küpsetuspulbrit

Või ja ülejäänud kuivained hakkige sõmerjaks, siis lisage piim ja segage ühtlaselt läbi. Vormige pisikesed pallid ja küpsetage 225° juures umbes 10 minutit. Pärast jahutamist poolitage pallikesed ning kuivatage nõrgas kuumuses.

Banaani-datlikakukesed

3 banaani

1 kl tükeldatud datleid

½ kl purustatud Kreeka pähkleid

2 kl kiirkaerahelbeid

1 tl vanillsuhkrut

1/3 kl õli

½ tl soola

Kooritud küpsed banaanid suruge kahvliga puruks, lisage tükeldatud datlid ja õli. Kreeka pähklid tükeldage väiksemaks, kuid ärge jahvatage päris peeneks. Segage ülejäänud ained banaani-datli õlise massiga ja jätke veidikeses ajaks paisuma. Tõstke teelusikaga väikesed pätsid plaadile, küpsetage 220° juures umbes 20 minutit.

Koorekringlid

½ kg nisujahu või muude jahude segu

1 ½ tl küpsetuspulbrit

200 ml rõõska koort

1–1 ½ sl suhkrut

Vahustage suhkur ja koor, lisage vähehaaval ja kogu aeg segades küpsetuspulbriga segatud jahu. Rullige jahusel pinnal õhemaks, lõigake tainast ribad ning voolige need väikesteks kringliteks. Küpsetage kohe nõrga kuumusega ahjus.

Taimetoitlaste piparkoogid

200 g tükeldatud seemneteta rosinaid

100 g jahvatatud seesamiseemneid

1 ½ kl külma vett

50 g õli

2–3 sl mett või pruuni suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

100 g tatrajahu

200 g sepikujahu

100 g rukkijahu

200 g kliisid

100 g rukkijahu