Maitsvate küpsiste retseptid
Ulla Lehtonen on tulihingeline taimetoitluse ja tervislike eluviiside propageerija, kelle raamatuid on ka eesti keeles ilmunud. Jõulueelsel ajal võiks ju kõigesööja laualgi olla tervislikumat niknäkki, sest päris pühade ajal on raske traditsioonilistest maitserohketest küpsetistest loobuda.
Vanaaegsed kaeraküpsised
½ kg kaerahelbeid
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g sulatatud võid
1 ½ kl piima
200 ml rõõska koort
Valage kaussi piim ja koor, lisage kaerahelbed, segage ja jätke vähemalt tunniks paisuma. Segage jahu hulka küpsetuspulber ja laske sulatatud võil veidi jahtuda ning lisage need kaerahelvestele. Segage kõik korralikult läbi. Võtke teelusikaga tainast väikesed pätsid, tõstke võiga määritud plaadile ja küpsetage 200° juures kümmekond minutit.
Kaeraküpsised
800 g kaerahelbeid
200 g kohupiima või hapukoort
100 g mett
½–¾ kl õli
1 kl nisu- või odrajahu või nende segu
4 tl küpsetuspulbrit
Segage küpsetuspulber jahuga, lisage ülejäänud ained ja segage korralikult alt üles tõstes kõik ühtlaseks massiks. Hoidke tund külmas. Siis rullige jahusel laual õhukeseks, võtke ümmarguse vormiga küpsised või lõigake ruutudeks ja küpsetage 180° juures umbes 15 minutit.
Seesami ja kookosega kaeraküpsised
100 g kaerahelbeid
100 g seesamiseemneid
100 g kookoshelbeid
100 g nisukliisid
1 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl õli
2 sl siirupit
Kuumutage õli ja siirup peaaegu keemiseni, lisage sellesse omavahel segatud muud ained, segage hoolikalt läbi. Tõstke segust kahe teelusika abil pätsikesed, asetage plaadile ning küpsetage umbes 200° juures, kuni nad kergelt värvi võtavad. Küpsetamisel olge valvas, sest need pätsikesed võivad kergesti kõrbema hakata.
Vürtsikad kaeraküpsised
200 g kaerahelbeid
100 g nisujahu
100 g seesamiseemneid
100 g puhastatud sarapuupähkleid
2 ½ sl õli
2 sl mett
2 ½ sl külma vett
kaneeli
ingveripulbrit
Jahvatage pähklid peeneks. Sarapuupähklite asemel võite kasutada ka maapähkleid. Segage kõik ained ühtlaseks massiks ja tõstke pätsikesed teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 15 minutit 225° juures.
Müsliküpsised
100 g rosinaid
100 g pähkleid
2 ½ sl mett
2 sl õli
½ kl piima
Jahvatage pähklid peeneks, aga pähklite asemel võite kasutada ka terveid linaseemneid või kookoshelbeid. Segage kõik ained korralikult läbi, et saaksite ühtlase massi. Laotage see õhukese kihina plaadile, vajutage pealt tasaseks ja lõigake koogirattaga ruutudeks, mida pärast küpsetamist on hea tükikesteks murda. Need küpsised sobivad isegi hapupiima kõrvale.
Kardemoniküpsised
400g jahu
100 g võid
2 sl mett
½ kl piima
½ tl soola
2 tl jahvatatud kardemoni
2 tl küpsetuspulbrit
Või ja ülejäänud kuivained hakkige sõmerjaks, siis lisage piim ja segage ühtlaselt läbi. Vormige pisikesed pallid ja küpsetage 225° juures umbes 10 minutit. Pärast jahutamist poolitage pallikesed ning kuivatage nõrgas kuumuses.
Banaani-datlikakukesed
3 banaani
1 kl tükeldatud datleid
½ kl purustatud Kreeka pähkleid
2 kl kiirkaerahelbeid
1 tl vanillsuhkrut
1/3 kl õli
½ tl soola
Kooritud küpsed banaanid suruge kahvliga puruks, lisage tükeldatud datlid ja õli. Kreeka pähklid tükeldage väiksemaks, kuid ärge jahvatage päris peeneks. Segage ülejäänud ained banaani-datli õlise massiga ja jätke veidikeses ajaks paisuma. Tõstke teelusikaga väikesed pätsid plaadile, küpsetage 220° juures umbes 20 minutit.
Koorekringlid
½ kg nisujahu või muude jahude segu
1 ½ tl küpsetuspulbrit
200 ml rõõska koort
1–1 ½ sl suhkrut
Vahustage suhkur ja koor, lisage vähehaaval ja kogu aeg segades küpsetuspulbriga segatud jahu. Rullige jahusel pinnal õhemaks, lõigake tainast ribad ning voolige need väikesteks kringliteks. Küpsetage kohe nõrga kuumusega ahjus.
Taimetoitlaste piparkoogid
200 g tükeldatud seemneteta rosinaid
100 g jahvatatud seesamiseemneid
1 ½ kl külma vett
50 g õli
2–3 sl mett või pruuni suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
100 g tatrajahu
200 g sepikujahu
100 g rukkijahu
200 g kliisid
100 g rukkijahu