Hea tööstressi leevendaja

Rõõmsa uudisega koos saabus mulle ka lisainfo poole aasta jooksul toimuvate treeningute kohta. Olgu öeldud, et esimene koolitus keskendub vasakpoolses liikluses neljarattalise navigeerimisele.

Kui keegi paluks mul üles lugeda oma Eesti sõbrad ja tuttavad, kes hingega vabatahtliku rollis kedagi abistamas käivad, piisaks selleks tõenäoliselt kahe käe sõrmedest. See pole etteheide, sest väikses ühiskonnas, mis alles üritab tasakaalu leida, läheb põhienergia loomulikult ikka veel oma sissetuleku eest hoolitsemiseks. Eriti nüüd, kui euro tulek on suurel osal tööjõust pere-eelarvelises mõttes vaiba alt tõmmanud.

Suurbritannia seevastu on teistmoodi riik. Valitsus annab oma eelarvest igal aastal miljardeid sotsiaalhoolekandesse ja vähekindlustatute tugiteenustele. Ja ikkagi on vabatahtlikuna töötamine paljudele siinsetele noortele professionaalidele sama elementaarne nagu reedene pubiõhtu kolleegidega.

Mu sõber Steve raporteeris viimati, kui koos purilauatreeningule sõitsime, uhkelt viiekohalisest summast, mis ta Thames’i jõel heategevuslikku purjetamisvõistlust korraldades annetuste näol kogus. Edeva sportauto rooli keerates rääkis see rahvusvahelise finantsettevõtte osakonnajuht uhkelt headest matemaatikaeksami tulemustest, mis linna vaeseima piirkonna õpilased saavutasid pärast seda, kui ta oli neile aasta jagu käinud kord nädalas tasuta tundi andmas.

Briti päritolu Ann käib kord nädalas abiks kodutute supiköögis ning korraldab heategevusõhtuid, kus kõik kindla kuusissetulekuga sõbrad võivad ennast heategijana tunda. Kunsti- ja muusikafilme tootev Ann ütleb, nagu Steve’gi, et peamine põhjus, miks ta seda teeb, on tööstressi leevendav rahulolu, mida igapäevaelus muidu nii lihtsalt ei leia.

Heategevus on kõigile tähtis

Lisaks isiklikule initsiatiivile toetavad regulaarset vabatahtliku tööd ka Briti ettevõtted. Londoni rahamasinas Citys asuvad firmad annavad oma töötajatele kuus sageli isegi paar vaba paeva, et need saaks sobiva heategevusega tegelda.

Kuid ka kõik need kõrberetked, Himaalaja jalgrattamatkad ning ümber maailma purjetamised, mille raames puuetega lastele ning puudust kannatavatele peredele raha korjatakse, lisavad korraldajate CVdele tulevaste tööandjate silmis ainult prestiiži. Lisaks on heategevus Briti meediaruumis igapäevane teema. Sotsiaalne vastutustunne ja arenguabis osalemine on mitte ainult hingerahule oluline, vaid ka trendikas.

Kahtlemata pole minu kolmenädalane olümpiakülas rahvusdelegatsioonide koordineerimine päris sama asi, mis silla all magavatele heidikutele pühapäeviti suppi jagada. Aga mõlemal juhul peetakse siin palganumbri küsimist kohatuks.

On palju asju, mida eestlastel brittidelt kunagi üle võtta ei tasu, aga sotsiaalset vastutustunnet ning ühiskonna toetust selle julgustamisel küll.