Kade on Ahja tööstuses algusest peale töötanud vorstivormija ja -pritsijana. Kuni Atria otsustas Ahjal tootmise lõpetada.

90 inimest jäi tööta. “Minagi olin vahepeal töötu, mingi aja sõitsin iga päev tööle Valga lihatööstusse, poolteist tundi sinna, õhtul tagasi. See polnud mingi elu,” tunnistab Kade, kes nüüd, taas valge kittel seljas, tuttavates ruumides tuttavat tööd teeb.

Tänavu suvel ostis Aigar Pindmaale ja Vello Kunmanile kuuluv OÜ Luha AV Ahjal poolteist aastat tühjana seisnud endise lihatööstuse hoone koos ligemale 50 hektari maaga.

Oma 15 aastat tagasi oli just Pindmaa see, kes Wõro Kommertsi juhina Ahjale, kunagisse majandi teraviljahoidlasse, lihatööstuse rajas.

Tippaegadel leidis seal tööd 120 inimest. Praegu on Ahjal palgal kolm inimest.

Kuna eelmine omanik Atria viis minema kõik seadmed, siis uute saabumiseni kasutatakse renditud väikeseadmeid.

Neist alustuseks piisab, et töötada välja tulevaste toodete retsepte ja valmistada katsepartiisid. Kõige rohkem ootavad ahjalased aga aega, mil uued seadmed kohale jõuavad. Siis läheb ka suureks värbamiseks.

Tööletahtjad helistavad

“Telefon heliseb pidevalt, oma poolsada inimest on juba teatanud, et tuleksid kohe tööle, kui võimalus tekib. Pea kõik on siin varem ka ametis olnud, seega suurte kogemustega,” on tsehhijuhataja Ats Piiri tulevase kaadri suhtes optimistlik.

Piiri on ka ise kohaliku mehena tööstuse algusaastaist saati ametis olnud. Vahepeal töötas ta olude sunnil mõnda aega ka Vastse-Kuuste ja Valga lihatööstustes, nüüd tuli esimese kutse peale tagasi.

“Tööstuse jälle tööle hakkamine on kindlasti tänavuse aasta parim uudis vallas. Need, kes seda kunagi alustasid, jõudsid tagasi,” ei varja Ahja vallavanem Mart Vardja rõõmu. “Valla pensionäride traditsioonilised jõulupakid tellisime nüüd juba neilt, oma 150 pakki.”

Vardja sõnul oli lihatööstus valla suurim tööandja ja ta ei kahtle, et saab selleks taas.

Kui tööstus kinni läks, oli Ahja valla inimesi ametis ligemale 60. Kuigi osale pakkus Atria tööd Vastse-Kuustes ja Valgas, jäid paljud ometi leivata või pidid leppima kehvema töö ja sissetulekuga mujal.

Eeliseks naturaalsuitsuahi

“Mõne päeva eest tuli hea uudis, et PRIA kinnitas meie toetusetaotluse seadmete ostuks Ahjale, see katab poole vajaminevast rahast,” räägib Aigar Pindmaa.

PRIA kaudu saadav investeeringutoetus on 645 481 eurot ehk vanas rahas 10,1 miljonit krooni. “Saame olema selline Eesti ettevõte, kes alustab täiesti uue seadmepargiga,” märgib Pindmaa.

Ettevõtja ei mõista siiani, miks soomlased tööstuse Ahjal kinni panid. “Pole mõttekas tappa seda hane, kes muneb,” nendib ta.

Pindmaa loodab, et kui veebruaris seadmed paigas on, läheb kohe ka tööks ja töötajate värbamiseks. Nii tootmiseks kui müümiseks on luba juba olemas.

“Kavatseme siin teha kõiki klassikalisi lihatooteid, ka näpside tegemise Võrust siia tuua,” selgitab OÜ Luha AV tegevjuht Peep Rahuoja. Teiste suurte lihatööstustega võrreldes on Ahja suureks eeliseks naturaalsuitsuahjud, mida mujal ei ole. Neid ei olnud Atria õnneks maha lammutanud.

Suitsu tehakse ehtsa lepapuuga. Maitse poolest erineb see suitsugeneraatoriga toodetust, rääkimata suitsuvedelike lisamisest ja pihustamisest.

“Sel moel me natuke jäljendame suitsusauna ideed tööstusliku poole pealt. Toodet avades lööb ostjale vastu mõnus suitsulõhn,” nendib Pindmaa.