Palgi hind hakkas langema

Küllap raiemaht vähenes ja see hoidis puidunõudlust suuremana, kui oli pakkumine. Nii püsisid okaspuupalkide hinnad aasta alguses kerges, kuni paariprotsendilises kasvutrendis. Selline kasv jätkus suure kevadeni, misjärel hinnad jäid kogu suveks sisuliselt samale tasemele püsima.

Septembris toimus veel protsendine nõks ülespoole. Aasta algusega võrreldes olid jämepalkide tihumeetrihinnad selleks hetkeks kasvanud kuni 5% ja peenpalkide tihumeetrihinnad kuni 10%, olles järgmisel tasemel: männipalk 66 €, männipeenpalk 62.36 €, kuusepalk 63.48 €, kuusepeenpalk 62.12 €.

Alates oktoobrist läksid okaspuupalkide hinnad langusesse ja on aasta lõpuks jäänud pidama tasemel: männipalk 63.50 €/tm, männipeenpalk 59.92
€/tm, kuusepalk 62.50 €/tm, kuusepeenpalk 59.08 €/tm.

Kase jämesortimentide hinnad kasvasid aasta esimese kvartaliga u 10%. Siis hind stabiliseerus ja püsis samal tasemel kuni oktoobrini, misjärel algas langus. Nüüdseks on hind kukkunud kasepakul tasemele 69.50 €/tm ja kasepalgil 59 €/tm.

Haavapalgi hind (38.50 €/tm) on läbi aasta stabiilselt püsinud ja lepapalk on aasta lõpuks 3% kosunud, olles tasemel 40.17 €/tm. Lepapeenpalgi tihumeetrihind on aasta lõpuks kukkunud vahepealselt 33 eurolt tagasi aasta alguse 28 eurole.

Paberipuidu hind kukkus

Kase-, kuuse-, ja männipaberipuidu hinnad käitusid aasta esimeses pooles sarnaselt okaspuupalkide hindadega. Esimestel kuudel oli hinnakasv tuntav, hiljem 1–2%. Alates teisest poolaastast algas hindade kahanemine, mida pärast sügise saabumist võib nimetada lausa kukkumiseks.

Nüüdseks on jõutud tasemele, kus paberipuidu müümine üksikul väikemetsaomanikul võib olla väga keeruline ja hind on üsna madal. Kohati saab okaspuupaberipuidu eest ainult küttepuidu hinna.

Männipaberipuidu hind on püsinud keskmiselt kõrgem (39 €/tm) ainult seetõttu, et mõni ettevõte, mis puitu ostab, kasutab seda muuks otstarbeks (näiteks puitpostide tegemiseks). Ehk pisut suurem on nõudlus kasepaberipuidu järele (hind 39 €/tm). Kuusepaberipuidul on hind jäänud pidama tasemel 34.75 €/tm.

Haavapaberipuidu hind on teistest pisut erinevalt käitunud. Aasta esimeses pooles suurt kasvu ei olnud, aga juulis, kui teised paberipuiduhinnad näitasid juba esimesi kukkumise märke, kasvas haavapuidu hind veel ligi 8%. Kuid aasta viimane kuu on olnud ka siin must ja hind on langenud aasta alguse tasemele 28.46 €/tm.

Küttepuidu hind takerdus

Küttepuidu hind oli aasta alguseks just kukkunud enam kui 5%. Pärast seda algas aga järjepidev tõus, mis tõi alates märtsist igas kuus uue hinnarekordi. Kas oli põhjuseks pika talve kogemus, kasvanud kodumaine nõudlus, suurenenud eksport või midagi veel lisaks, aga hinnad kasvasid ka kõige kuumematel suvekuudel ja jõudsid augustiks rekordilisele tasemele, 28.19 €/tm.

Sügise saabumisel oli selge, et paberipuidu hinnad on pöördumatus languses. Nõudluse järsk vähenemine (odav paberipuit jõudis küttepuiduturule) tõmbas küttepuidu hindadele pidurit ja alates septembrist on need igas kuus 1–2% vähenenud. Praegu on need tasemel 26.55 €/tm, mis aastataguse seisuga tähendab ikkagi veel ligi +5%.

Vaadates tulevikku, tunduvad kõige mustemad pilved olevat paberipuiduturu kohal. Aastataguse seisuga võrreldes on paberipuidu hinnad ainsad kukkujad.

Positiivset tulevikku ei ennusta ka FOEXi tselluloosibörsi hinnaprognoos, mis on novembri seisu lõpuga oluliselt negatiivsemaks korrigeeritud. Oma mõju on sel kindlasti küttepuidu hindadele, vaatamata sellele, et bioenergeetika laienemine on toorainenõudlust tunduvalt kasvatanud.

Kui uut kriisi ei tule

Kui maailmamajanduses uut üleüldist kriisi ei tule, siis ehk kallimate sortimentide (palk, pakk) osas väga suurt kukkumist ette näha ei ole. Vaadates selle aasta üheksa kuu ekspordistatistikat, on kallimatest sortimentidest tehtud toodete osas meie partnerriikideks eelkõige tugevama majandusega riigid – see võiks anda natuke suuremat kindlust.

Üks on aga selge: metsaomanikul on kindlam kaupa teha ja lootus kõrgemat hinda saada koostöös kohalike metsaseltside või -ühistutega, sest muutlikel aegadel on möödapaneku tõenäosus omapäi toimetades alati suurem.



Mida näitab lähitulevik?

Hinnaseisu võimalikud trendid:

paberipuit – kehv;

küttepuit – kehvast mõjutatud;

palk – veidi lootustandvam.

Allikas: Heiki Hepner