Valla rahvaraamatukogud on väga väikesed asutused, mille personal koosneb 1-2 inimesest ning eelarve suurusjärk jääb alla 40 tuh EUR. Seni on iga raamatukogu olnud iseseisev asutus, kellel on oma alaeelarve ning kohustus täita kõiki asutustele kehtestatud nõudeid töö oma korraldamise, asutuse esindamise, aruandluse jm osas. See tekitab olukorra, kus kulutatakse juhtimisressurssi sisuliselt dubleerivate tegevuste peale.

Reorganiseerimise tulemusena luuakse üks asutus, mille juhataja võetakse tööle avaliku konkursi korras. Lugejate jaoks ei muutu midagi, sisuline tegevus toimub jätkuvalt senistes tegevuskohtades. Ühendatud asutuse keskus paikneb Lohkva Raamatukogus.

Ühtse juhtimise alla koondamine võimaldab paremini koordineerida sisulist tegevust ja lugejate teenindamist. Kaob senine juhtimisega seotud tegevuste dubleerimine, mis vabastab ressurssi muude tegevuste jaoks. Kujunevad paremad eeldused omavahelise koostöö korraldamiseks, sh teavikute komplekteerimine ja vastastikune vahetamine. Luuakse võimalused personali paindlikumaks rakendamiseks, nt puhkuste, töövõimetuse, koolituste jm töölt eemalviibimise puhul on võimalik korraldada asendused, tagamaks kõikide harukogude sujuv töö. Paranevad võimalused ka eelarvevahendite paindlikumaks kasutamiseks, vajadusel harukogude vahel ümberjaotamiseks.