Üllatus oli suur, kui Berliinis Vene poodi külastades märkasin, et mitmed sealsed toidukaubad olid toodetud Eestis ja Lätis. Purgisupid näiteks Salvestis, kuigi ettevõttele viitav kiri oli väikeses kirjas etiketi allservas. Turu seisukohast oli see euroliidu normide järgi toodetud “Vene kaup”. Samas tunnistavad nii ettevõtjad kui ametnikud, et kuigi Eesti toidukaupade ekspordist moodustab EL olulise osa, on Eesti toidukaupade osakaal sealsel turul siiski kaduvväike. Soome ja Skandinaavia turul oleks potentsiaali suitsumaitselistel juustudel. Seda kinnitab ka Helsingis elav Henna Meskanen. “Eesti kaupu ei osteta siin odava hinna pärast, vaid seetõttu, et need on teistmoodi maitsega,” arvab ta. Tema hinnangul on Eesti poodides valik kohati isegi parem kui Soomes. Meskaneni väitel on Eestis rohkem väiksemaid tootjaid ja omapärasemaid tooteid ning seda on hakatud Soomes väärtustama. Ise viib ta Eestist koju leiba ja Salvesti purgisuppe, mida Soomes ei leia.
Edasi lugemiseks:
1.99 Üksikartikkel ühe kliki mobiilimaksega